Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași și Prof. Univ. Dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, au participat, astăzi, la conferința de închidere a Caravanei Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.
Centenarul Încoronării, pe scurt:
Un proiect, 6 ambasadori, 23 de localități, 28 de lecții de istorie, 6.000 de spectatori, 6.500 km și 100 de ani regali.
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea: Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA) este partener al SFR-ului de la început. Când a venit Andrei și ne-a propus acest proiect nu aveam cum să lipsim, din două motive: in primul rând, suntem parteneri tradiționali ai SFR-ului. În al doilea rând, UPA s-a implicat în mai multe proiecte care privesc Casa Regală, în reabilitarea imagologică cel puțin a monarhiei. Noi am fost captivi ai proiectelor noastre și mă bucur că această captivitate a fost într-un proiect atât de frumos”.
Prof. univ. dr. Doru Tompea: „Pe lângă argumentele aduse de colegul Sorin Bocancea, privind implicarea UPA în acest proiect, sunt argumente și de altă natură. Eu am o genă nostalgică, cea care m-a determinat, și înainte de 89’, să fiu aproape de studenți și să organizez manifestări care au zguduit Iași. În anul 1984 am organizat cea mai mare gală multiculturală, Galele Amfiteatru, unde au participat cei mai mari actori și regizori ai țării, timp de cinci săptămâni”.
Irina-Margareta Nistor (Ambasador Cinema): „Centenarul Încoronării a fost un proiect de împărtășire a istoriei filmate celor tineri, dar a însemnat și pentru ambasadorii acestui lung periplu, prin țară, început și încheiat în Capitala Regală: Iașul, o cunoaștere a unei noi generații și a unor locuri pe care le-am descoperit cu adâncă emoție”.
Adrian Cioroianu (Istoric, Ambasador): „De la început m-am bucurat că sunt parte din acest proiect. Acum am amintirile extrem de plăcute ale întâlnirilor cu elevii, pentru că acesta a fost unul dintre marile victorii ale acestui proiect: întâlnirile cu tinerii, filmele pe care tinerii le-au văzut și mai ales revelația lor că istoria poate fi o poveste ușor de înțeles. Istoria nu este o carte de telefoane în care să fie îngrămădite numai nume și date. Este povestea unor oameni, altădată reali, cu pasiunilor lor, cu momentele lor mai bune sau mai puțin bune. Au fost săli cu sute de tineri. Au fost lecții de istorie, dar fără ca tinerii să știe că e o lecție. Pentru ei a fost un fel de discuție liberă, un spectacol de film, dar eu ca profesor îmi dădeam seama că în același timp era și o lecție de istorie”.
Proiectul a fost organizat de Asociația ARTIS, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub auspiciile Familiei Regale a Romaniei.
©foto: Luca’s Frame