În data de 29.10.2021 a avut loc Conferința online cu tema generală: Interventie și asistență psihosocială în mediul penitenciar și tema specifică : Hipersexualitatea la persoanele private de libertate.
Invitata acestui eveniment a fost doamna Col (r) drd. asistent social Carmen MATEI, care a prezentat teoriile sociologice și psihologice ale comportamentului deviant; teoria învățării sociale și criminalitatea / devianța; funcțiile comportamentului deviant; realizând o diferențiere între hipersexualitate și hipersexualizare
„Hipersexualitatea este listată ca unul dintre criteriile de diagnostic pentru tulburarea bipolară, fiind o obsesie care implică gânduri, sentimente sau comportamente cu caracter sexual mult mai accentuat decât la ceilalţi indivizi, pe o perioadă lungă de timp, care nu pot fi controlate şi care afectează starea de sănătate, locul de muncă, relaţiile sau alte aspecte ale vieţii unei persoane.Se consideră că dependenţa sexuală este un răspuns adult la probleme înnăscute de personalitate, caracter, precum şi o reacţie la tulburări de ataşament timpurii, abuz şi trauma. Hipersexualitatea nu este un diagnostic medical. Asociatia Psihiatrică Americană (APA) a refuzat propunerea de a considera dependența sexuală ca fiind o boală psihică, chiar a respins includerea sa în cea mai recentă versiune a Manualului de diagnosticare și statistica tulburărilor mintale (DSM-5)”, a precizat doamna Carmen Matei.
În cadrul conferinței doamna Carmen Matei a abordat și tematica referitoare la dependența sexuală, despre care a afirmat că poate fi diagnosticată ca o tulburare de control al impulsurilor în actuala clasificare internațională a bolilor (ICD-10), care este standardul internațional pentru diagnosticare. „Dependența sexuală poate fi la fel de distructivă ca și dependența de substanțe chimice. Se estimează că aproximativ trei până la șase la sută dintre adulții din Statele Unite, predominant de sex masculin, sunt dependenți sexuali. Un studiu efectuat pe bărbaţi şi pe femei a evidențiat un posibil rol al oxitocinei, hormonul „fericirii şi ataşamentului”, în hipersexualitate, potrivit rezultatelor publicate în jurnalul Epigenetics. Diagnosticul este deseori greu de pus deoarece, în multe cazuri, este însoţit de alte probleme de sănătate mintală, sugerând că poate fi o extensie sau o manifestare a tulburări mintale existente”.
Au fost prezentate mai multe tipuri de psihoterapii care pot ajuta la corectarea comportamentului sexual deviant terapie: psihoterapie psihodinamică; terapia cognitiv-comportamentală; terapia de grup; terapia de familie sau consilierea de cuplu.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, în parteneriat cu Centrul de Resurse Umane, Centrul de Consiliere Ion Holban, Centrul de Investigare Socială, Liga Studenților și Clubul studenților FPSEAS. Invitata acestei conferințe a fost doamna Col (r) drd. asistent social CARMEN MATEI. Coordonatorul conferinței a fost Prof. univ. dr. Cristina Stoica, decanul Facultății.