În perioada 06.04-06.05.2022, Penitenciarul Iași în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 41 Iaşi, organizează, în foaierul Universității „Petre Andrei” din Iași expoziția: CREATIVITATE ÎN MEDIUL ÎNCHIS. Expoziția are scopul de a promova obiectele realizate de către persoanele private de libertate în cadrul spațiului de detenție, activități prin care se facilitează dezvoltarea personală şi reintegrarea socială a acestora.

„Arta a reprezentat întotdeauna un excelent mijloc de exprimare a sentimentelor, o modalitate de exteriorizare a structurii şi a preocupărilor interioare ale individului,  precum şi un mijloc de proiectare a viziunii artistice despre lume şi viaţă. Talentul, înclinaţiile artistice pot exista latent în oameni, fiind nevoie doar de un context favorabil în care acestea să se poată pune în evidenţă. În mediul penitenciar există, cu siguranţă, persoane care nu-şi conştientizează aceste resurse, de aici şi incapacitatea de a le utiliza într-un mod constructiv. Astfel, În Penitenciarul Iași, se organizează cu regularitate activități artistice ce oferă atât cadrul favorabil descoperirii acestor înclinaţii existente, cât şi o modalitate agreabilă şi eficientă de utilizare a timpului carceral. În aceeaşi măsură, arta îi dă posibilitate individului să se descopere şi să descopere lumea înconjurătoare, trăind sentimente pozitive.Creativitatea în mediul închis contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine a persoanelor care ajung în detenţie, iar participarea la activităţi artistice, organizate în interiorul, dar şi în exteriorul Penitenciarului Iași, pot oferi oportunităţi de creare sau de continuare a unor cariere în domeniul artistic”, a mărturisit Comisar de poliţie penitenciară Ciprian Crăiescu, Director adjunct reintegrare socială, Penitenciarul Iaşi.

Evenimentul face parte din  activitățile organizate cu ocazia desfășurării celei de-a XVII-a ediție a Simpozionului Național cu  participare internațională Kreatikon 2022 – CREATIVITATE – FORMARE – PERFORMANȚĂ de către Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială și Penitenciarul Iași, se înscrie și expoziția care reunește obiectele realizate de către persoanele private de libertate din cadrul penitenciarului Iași, partener cu tradiție al Universității ”Petre Andrei” din Iași. „Lucrările realizate au drept scop reintegrarea socială a persoanelor încarcerate, dar și valorizarea potențialul artistic al acestora”, a precizat Prof.univ.dr. Cristina Maria Stoica, decanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială