„O carte remarcabilă, puternică, un volum document”. „Am putea spune că este despre istoria noastră recentă, dar ar fi prea puțin”. „Această carte are meritul de a opri timpul și de a ne readuce în atmosfera iernii trecute”. Astfel a fost caracterizată cel mai recent volum al jurnalistei Ramona Ursu – „Noaptea ca hoții!”

Lansată pe 12 octombrie 2017, în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași, în prezența autoarei, cartea Noaptea ca hoții a trezit amintiri ale evenimentelor din februarie-martie 2017, cei prezenți mărturisind faptul că, lecturând-o, au fost reintroduși în atmosfera acelor seri friguroase de iarnă.

Prof.univ.dr. Alexandru Călinescu a remarcat faptul că volumul lansat de Ramona Ursu este unul document, de primă mână, care redă un tablou complet al manifestărilor cauzate de „Ordonanța 13”: „Cartea are trei secțiuni. Prima, intitulată „Asaltul”, redă cronologia evenimentelor care au marcat încercarea regimului Dragnea de a modifica legile justiției. A doua parte, „Rezist”, prezintă reacția străzii, iar a treia parte cuprinde o serie de interviuri, dialoguri purtate cu oameni reprezentativi ai societății civile, politologi și persoane care au condus manifestații în București și Timișoara”.

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea i-a mulțumit autoarei pentru că ales să-și lanseze volumul la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și a mărturisit faptul că protestele de la începutul acestui an au creat sentimente contradictorii în rândul cetățenilor: pe de o parte furie, dar pe de altă parte bucurie că cetățenii au arătat faptul că nu sunt impasibili la ceea ce au făcut guvernanții. „Se vede în cadrul acestui volum îmbinarea dintre jurnalist, cel care realizează cronologia evenimentelor, și cetățeanul furios, căruia i se simte emoția. Recomand ca pe un manual această carte pentru că se poate vedea, citind-o, traseul nemerniciei săvârșite de politicieni la începutul anului”.

La rândul ei, Ramona Ursu a precizat faptul că este bucuroasă că își poate lansa acest volum acasă, la Iași: „Am scris această carte într-un moment în care am înțeles până la capăt că pentru adevăr, pentru dreptate nu există monedă de schimb. Și nici nu trebuie să existe. Am înțeles că libertatea de găndire și cea de expresie nu pot fi negociate. Și nici nu trebuie să fie. Am înțeles că a găsi adevărul, oricare ar fi el, este un dar. Iar a-l spune, o obligatie”, a conchis Ramona Ursu.

Lect. Univ.dr. Georgeta Condur, moderatorul lansării de carte, a declarat că „acest volum este despre istoria noastră recentă, dar lucrurile încă nu s-au încheiat”. 

În ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD-ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România proteste de stradă față de intențiile guvernului de a modifica Codului Penal. În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București. În următoarele zile protestele au escaladat, luând amploare în toată România și în diaspora, mai ales după ce Ministrul Justiției de atunci, Florin Iordache, a anunțat în media, în jurul orei 24:00 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte și modificarea Codului Penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu. Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 500.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceeași zi, mai devreme, guvernul anunțase abrogarea OUG 13.  Protestele au devenit cunoscute, neoficial, și sub numele de Tineriada sau protestele #Rezist, hashtag cu care mulți utilizatori de Facebook s-au identificat.