Joi, 9 mai 2019, începând cu ora 18.00, la Librăria Cărturești din Palas Mall, va avea loc lansarea volumului Maladii postcomuniste, publicat de Editura Junimea din Iași.
Volumul va fi prezentat de scriitorul Radu Vancu, de politologul Lucian Dîrdală și de criticul literar Bogdan Crețu, evenimentul de lansare fiind moderat de scriitorul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea.
„Relativist sub raport ideologic, Șandru nu e și un relativist etic. Pentru el, binele există. Iar acțiunea politică, ca și teoria politică, au menirea de a-l pune în practică. Diagnosticând răul politic (nu întâmplător folosește, în titlul cărții, metafora medicală a maladiilor!), el are convingerea că există și un tratament al lor. Există un fond meliorativ al scrisului său, o convingere că lumea se poate face bine, un anume angajament afectiv și etic care, atunci când vine de la un teoretician al acelei forme de cinism superior care e politica, emoționează și convinge. Și mai ales te face să crezi pe cuvânt ceea ce spune, aparent doar tehnic, politologul”.
(Radu Vancu, „Convingerea că binele există”, prefață)
”Și totuși există speranță. Ca liberal moderat, în sensul ideologic al sintagmei prin care cred că îmi pot defini cel mai bine identitatea politică, adaug principiului libertății dublate de responsabilitate, dar și valorii moderației pe aceea a meliorismului. Cred, cu alte cuvinte, că societatea noastră se poate face bine, că ne putem vindeca de maladiile ce par că s-au înrădăcinat în cultura noastră politică, în stilul nostru educațional, în mediul nostru intelectual și politic”.
(Daniel Șandru, „Antidotul suntem noi”, argument