Pe 4 aprilie 2024, la Cernăuți, s-a desfășurat Masa rotundă ucraineano-română cu tema Parteneriatul de securitate ucraineano-român în contextul integrării Ucrainei în NATO, prilejuită de aniversarea a 75 de ani de la formarea Alianței Nord-Atlantice și a 20 de ani de la aderarea României la NATO. Evenimentul a fost organizat de Administrația Militară Regională Cernăuți, Consiliul Regional Cernăuți, Consulatul General al României la Cernăuți, Centrul Regional de Perfecționare din Cernăuți, Universitatea Națională „Iurii Fedkovici” din Cernăuți și Organizația „Centrul Narațiunilor Politice ale Democrației”.
Lucrările desfășurate în Sala albastră a Universității Naționale „Iurii Fedkovici” au fost structurate pe două tematici: „Provocările de securitate în regiunea euro-atlantică și perspectivele aderării Ucrainei la NATO” și „20 de ani de la aderarea României la NATO: experiență pentru Ucraina”. La eveniment, au participat Dănuț-Sebastian Neculăescu (Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar, Reprezentant Permanent al României la NATO); Alexandru Victor Micula (Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Ucraina); Irina Loredana Stănculescu (Consul General al României la Cernăuți); Aliona Atamanyuk (Adjunct al Șefului Administrației Militare Regionale Cernăuți); Mykhailo Pavlyuk (Vicepreședinte al Consiliului Regional Cernăuți); Prof. univ. dr. Roman Petrișin (Rectorul Universității Naționale „Iurii Fedkovici”) și reprezentanți ai autorităților publice și ai mediului academic din Ucraina și din România.
Dezbaterile au fost moderate de Conf. univ. dr. Serhii Hakman (Director adjunct al Centrului Regional de Perfecționare din Cernăuți) și Dorin Popescu (Președintele Asociației „Casa Mării Negre/ Black Sea House”).
Din partea Universității „Petre Andrei” din Iași a participat rectorul instituției, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, care spus următoarele: „Dacă în 2014 scriam că Zidul Berlinului s-a mutat la Kiev, referindu-mă la Ucraina, la faptul că punctul nevralgic al Europei se muta din Germania spre Est, astăzi vorbim deja despre perspectiva aderării Ucrainei la NATO. Istoria s-a accelerat ca urmare a războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. Deși Tratatulul este unul, cu aceleași prevederi pentru toți, aderările membrilor au fost specifice fiecăruia. România s-a integrat în contextul implicării în misiunea NATO din Afganistan, Suedia și Finlanda – în contextul războiului din Ucraina. Dintre toți candidații la integrarea în NATO, Ucraina a prins cel mai greu test, pentru că acesta este războiul de apărare împotriva invadatorilor ruși. Deși NATO nu este implicată în conflict, ea este prezentă prin membrii săi, care nu ar fi avut puterea să susțină Ucraina dacă nu ar fi avut în spate forța Alianței. De aceea, putem spune că NATO sprijină Ucraina înainte ca aceasta să devină stat membru. Iar sprijinul militar concret și neîntârziat din partea membrilor NATO este mai important astăzi decât invitația formală de aderare, care va veni mai devreme sau mai târziu. Oricum, Ucraina va deveni membru NATO doar după terminarea războiului, moment pentru care va fi mai pregătită decât a fost România acum 20 de ani. Să sperăm că la sărbătorirea a 80 de ani de NATO vom avea și aderarea Ucrainei la Alianță”.