Personalitatea mentorului spiritual al Universității „Petre Andrei” din Iași, Savantul Petre Andrei, a fost rememorat , în Aula Magna a instituției, în cadrul unor manifestări cuprinse în calendarul Festivalului Internațional al Educației din acest an.
Prof.univ.dr. Doru Tompea, moderatorul Colocviului „Savantul Petre Andrei și Marele Război”, a mărturisit faptul că asocierea lui Petre Andrei cu Mare Război vine ca urmare a unui moment important din biografia Savantului. „Deși Petre Andrei beneficia de un certificat de paupertate a cerut să plece voluntar pe front. A și plecat, a participat la luptele de pe Valea Cașinului, a fost rănit și pentru meritele lui de pe front a fost distins cu cele mai înalte însemne ale Casei Regale, Steaua României, Crucea României”.
Prof.univ.dr. Ion Agrigoroaiei, de la Facultatea de Istorie a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași a conturat peisajul istoric al acelei perioade, afirmând că „România a intrat total nepregătită în primul Război Mondial, fără dotare militară sufiecientă, aliații nu și-au îndeplinit datoria, în special rușii. Armata României a intrat în război cu patru armate și a avut de apărat un front de peste 1000 de kilometri, pe linia de SUD, spre Bulgaria și pe axul național”.
Florin Cîntic, Directorul Arhivelor Naționale, Filiala Iași, a reliefat modul în care se văd, din perspectiva Arhivelor Naționale, evenimentele petrecute între 1916 – 1918. „În ceea ce îl privește pe Petre Andrei, sociologul, istoricul, filosoful, omul politic și de administrație, eu l-aș citi în cheia de model cultural. Petre Andrei îndeplinește foarte multe dintre condițiile de a fi studiat ca un personaj care a influențat epoca în care a trăit. El întruchipează un model de conservatorism bun, referindu-mă la acea calitate de a-ți păstra valorile”.
Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul UPA din Iași, a realizat portretul politico-ideologic al mentorului spiritual al universității ieșene private. „Petre Andrei a fost un om de stânga, dar în familia sa avea prietenii strânse și cu conservatorii. Era un conservator doar prin faptul că se apropiase foarte mult de lumea satului, în calitatea lui de cercetător. Cred că putem afirma faptul că este unul dintre puținii oamenii politici care și-au construit o carieră politică pornind de ceea ce a făcut în știință. În toate scrierile sale vorbeșțe despre România țărănistă, evidențiind mereu sărăcia țăranilor”.
Prof.univ.dr. Zoltán Rostás, de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, a Universitățea din București, a trasat locul și legăturile dintre Petre Andrei și mentorul său, Dimitrie Gusti. „Anul 1910 este unul foarte important și fast. Își începe cariera Gusti și studenția Petre Andrei. De ce este fast? Se întâlnește Gusti cu o nouă manieră de predare. Nici înainte lui și nici după el nu s-a întâmplat ca un profesor să aibă așa grijă de evoluția studenților. Mai mult, Petre Andrei a fost trimis în Germania la același profesor pe care l-a avut și Dimitrie Gusti. Este foarte clar că această interferență a destinelor celor două personalități, maestru și discipol, este normală”.
La eveniment a participat și Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Coordonator Program Centenar- Primăria Municipiului Iași, cel care a propus ideea unui astfel de colocviu în cadrul FIE 2017.