Fascism-Petre-Andrei-Editura-Institutul-European fata

”Petre Andrei – Fascism”, o necesitate în bibliografia de specialitate

Fascism-Petre-Andrei-Editura-Institutul-European fataAstfel a caracterizat politologul Dan Pavel apariția editorială – Petre Andrei – Fascism, ediția în limba engleză, tipărită la Editura Institutul European Iași.

 

 MG 0341 resizePrezent la Iași cu ocazia lansării acestei cărți, politologul Dan Pavel a afirmat că ”literatura de specialitate avea nevoie o astfel de apariție editorială. Traducerea în limba engleză a textului Fascimul de Petre Andrei este nu numai un eveniment editorial, ci și o provocare a comunităților politice și sociologice asupra acestui fenomen. Petre Andrei a fost un vizionar care în 1927 a publicat un text în care a sesizat esența fascismului chiar înainte ca acesta să prindă rădăcini în Germania și în multe alte țări. Petre Andrei a reușit să anticipeze mai mult direcția de cercetare a fascismului, fiind o abordare de tip factural care ține cont atât de aspectul particular, cât și de cel general. Acest text, din păcate, a cam lipsit din bibliografia de specialitate și e de datoria noastră să valorificăm acest tezaur de gândire și analiză”, a declarat politologul. 

 

 MG 0318 resizeRectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași), Prof.univ.dr. Doru Tompea a precizat că ”evenimentul de astăzi se pliază fericit pe Festivalul Internațional de Literatura și Traducere Iași (FILIT). Este o manifestare elitistă care onorează Iașul și România. Am introdus o componentă a proiectului editorial Petre Andrei în această manifestare, lansând un studiu reprezentativ al sociologului și filozofului ieșean Petre Andrei (1891-1940), ediția tradusă în limba engleză la Editura Institutului European, respectiv Fascismul, apărută în ediția Princeps, în Editura Minerva în 1927”, a completat rectorul UPA.

 MG 0367 resizeLa eveniment a fost prezent și politologul Lucian Dîrdală, care a considerat că ”textul din Petre Andrei – Fascism este o combinație extrem de fericită între textul academic și cel polemic. Eu mi-aș dori să scăpăm de blestemul francez în care doar comuniștii au dreptul să îi critice pe fasciști. Îmi doresc să apară o masă critică formată din zona academică și media”, a mai completat acesta.

Studiul ”Petre Andrei – Fascism” cuprinde și o prefață semnată de Daniel Șandru și un studiu introductiv al lui Sorin Bocancea

 MG 0319 resizePreședintele Senatului UPA din Iași, Conf.univ.dr. Daniel Șandru a declarat că ”această restitutio editorială vine să arate pe de o parte, că în fantasmaticul paradis interbelic în care a luat naștere fascismul, au existat și intelectuali critici care nu s-au predate pe altarul totalitarismului și care, dimpotrivă, au tras un semnal de alarmă. Pe de altă parte, ”Fascismul” lui Petre Andrei este perfect actual, pentru că pericolul fenomenului pe care el îl analiza în 1927 rămâne unul prezent”.

 MG 0327 resizeConf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a afirmat faptul că studiul lui Petre Andrei nu s-a bucurat de același succes pe care l-a avut fenomenul studiat de sociologul și filozoful ieșean. ”Prin ce este importantă republicarea acestui studiu? După căderea comunismului s-a vorbit despre comunism ca despre o monstruozitate pe care societatea românească a trăit-o, numai că înainte de acest regim a existat o altă monstruozitate, fascismul, care a pregătit poporul roman pentru ceea ce a urmat”,a conchis decanul.

 MG 0306 resizeLansarea de cartea a făcut parte din programul manifestărilor organizate în cadrul Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.