Joi, 17 februarie 2022, Lect. univ. dr. Georgeta Condur, prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică al Universității ”Petre Andrei” din Iași, a participat la panelul cu tema „On a Knife’s Edge: Understanding the Truth to the Crisis in Ukraine” („Pe muchie de cuțit: înțelegerea adevărului despre criza din Ucraina”), organizat de Ambasada SUA la Kiev. Aceasta a fost a doua întâlnire din seria de dezbateri “Views from Ukraine”, care pune în legătură lideri ucraineni din societatea civilă, mediul academic și relații internaționale cu formatori de opinie și jurnaliști din Europa de Vest.
Evenimentul a fost moderat de Dan Langenkamp, Atașat de presă la Ambasada SUA la Kiev, și s-a concentrat pe teme legate de dezinformare, propagandă, operațiuni de tip „false flags” ș.a.
Au prezentat puncte de vedere asupra crizei trei specialiști din Ucraina: Dr. Yevhen Fedchenko, co-fondator și redactor-șef la StopFake.org (website de fact-checking) și Director la Facultatea de Jurnalism Mohyla de la Universitatea Națională din Kiev – Academia Mohyla, Orysia Lutsevych, președinta Forumului Ucraina și cercetător pe teme legate de Rusia și Eurasia la Chatham House, și Volodymyr Dubovyk, Profesor asoc. la Departamentul de Relații Internaționale și Director al Centrului de Studii Internaționale, la Universitatea Națională I. I. Mechnikov din Odessa. Cei trei au, în același timp, experiență în organizații internaționale și/sau universități din străinătate, sunt contributori pentru instituții de presă prestigioase din Occident și sunt autori de volume și rapoarte pe teme legate de spațiul ex-sovietic, securitatea eurasiatică și relații transatlantice.
Întrebările au atins subiecte diverse: dacă Rusia chiar a început să-și retragă trupele sau nu, dacă strategia SUA de a demasca posibilele operațiuni de tip ”false flags” ale Rusiei este benefică sau, dimpotrivă, ar putea crea panică, opinia ucrainenilor față de acordul de la Minsk, care este starea de spirit a populației etc.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de discuții în ”private breakout rooms”, în grupuri mai mici de participanți, separate de panelul principal. Lect. dr. Georgeta Condur a participat în camera de discuții cu prof. Volodymyr Dubovyk.