universitate iasi

Seria lansărilor noilor produse editoriale ale Facultății de Științe Politice și Administrative a UPA a continuat la Timișoara

universitate iasiVineri, 7 iunie 2013, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași (cea mai mare universitate privata din Moldova) și Conf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universității au fost prezenți în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Eugen Todoran” din Timișoara (BCUT), pentru a continua seria lansărilor celor trei noi produse editoriale realizate în parteneriat cu Editura Institutul European Iași. Este vorba despre volumele Mass-media și democrația în România postcomunistă (coordonat de Daniel Șandru și Sorin Bocancea) și Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală (coordonat de Sorin Bocancea) și despre noua serie a Revistei Polis.

universitati iasiModeratorul întâlnirii de la Timișoara a fost Directorul BCU Timișoara, Conf.univ.dr. Vasile Docea, care a susținut, în deschiderea evenimentului, că „prezentarea acestor volume și a revistei reprezintă un moment academic important, mai cu seamă pentru că legăturile dintre Timișoara și Iași au devenit deja o tradiție pentru centrele noastre universitare. Le urez bun venit colegilor de la Universitatea Petre Andrei și numai succese în proiectele pe care le au!”.

iasi universitatiPrezentarea volumului Mass-media și democrația în România postcomunistă, ce reunește studiile și analizele a 32 de contributori din întreaga țară, a fost realizată, mai întâi, de Prof.univ.dr. Marcel Tolcea, de la Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științele Comunicării a Universității de Vest din Timișoara. „Avem în față încercarea cea mai serioasă cu privire la această scrutare necesară atunci când vine vorba despre mass-media din România postcomunistă. Contribuțiile publicate în volumul coordonat de cei doi politologi ieșeni reprezintă o sinteză a unui aggiornamento foarte bine făcut, pentru că este vorba despre a doua ediție a unei cărți ce se află în bibliografia obligatorie a studenților Facultății noastre. O viitoare ediție ar trebui să ia în considerare și problema creării unor manuale de competență mediatică și, tocmai din acest motiv, cred că această carte este sortită să aibă mai multe ediții revăzute și adăugite”, a explicat asistenței Marcel Tolcea.

iasi universitate admitereLa rândul său, cel de al doilea prezentator al volumului, Asist.univ.dr. Emanuel Copilaș, cadru didactic la aceeași Facultate a Universității timișorene, a explicat audienței că „volumul evidențiază, prin texte de foarte bună calitate și cu o exersată capacitate analitică faptul că, în România postcomunistă, avem de-a face, între altele, cu un fenomen care implică certificarea mediatică a unor competențe ale celor care, în profesiunea lor, nu au, de fapt, nicio recunoaștere. Este vorba despre un aspect care, așa cum este analizat și în acest volum, poate contribui la înțelegerea stării actuale a societății românești”. În intervenția sa, Daniel Șandru, primul coordonator al volumului, a specificat că „ideea unei a treia ediții s-a conturat deja, întrucât volumul de față nu poate pretinde că a surprins toate aspectele acestei relaţii complexe, fluide şi dinamice care există între politică şi media. Ideea domnului profesor Tolcea este, tocmai de aceea, binevenită, şi îl invităm de pe acum să contribuie la realizarea viitoarei ediții a acestei cărți”.

 1190899 resizeCel de-al doilea coordonator al volumului, Sorin Bocancea, a continuat discuția specificând că „încă din momentul lansării de la București a apărut această provocare, pentru realizarea unei noi ediții, ea venind din partea d-lui Radu Călin Cristea. Este, de altfel, o chestiune la care ne-am gândit, eu și Daniel Șandru, și pe care am dori să o punem în aplicare din doi în doi ani. Tratarea acestei tematici a venit pe un gol academic și jurnalistic existent pe piața românească, încât avem obligația intelectuală de a încerca să acoperim cât mai multe dintre problemele implicate de evoluția relației dintre presă și politică de acum înainte”.

 1190826 resizeVolumul Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală a fost prezentat audienței de către Lect.univ.dr. Alex Jădăneanț, Directorul Departamentului de Științe Politice al UVT. „Eu cred că ne aflăm într-un moment în care avem nevoie, realmente, de o nouă Constituţie, iar volumul coordonat de Sorin Bocancea conţine chestiuni foarte importante și chiar meritorii: pune un diagnostic relativ la ceea ce nu a funcționat din punct de vedere constituțional și propune mai multe soluții posibile pentru problemele constatate. În fapt, magia acestei cărți constă în faptul că oferă diferite scenarii constituționale. În al doilea rând, este un volum care se citește foarte ușor, o carte pe care nu o poți lăsa din mână, fie ca specialist, fie ca cetățean. Din aceste motive, vă recomand această carte cu toată căldura”, a spus Alex Jădăneanț. Coordonatorul cărții, Sorin Bocancea, a susținut, la rândul său, că „volumul exprimă, în cele din urmă, un gest de implicare a societăţii civile într-o dezbatere pe care politicul și-a propus să o controleze, manifestare față de care avem datoria să nu tăcem. Păcat că nu au existat cel puțin cinci-șase proiecte similare în România”.

 1190840 resizePrimul număr din noua serie a revistei Polis a fost prezentat de Asist.univ.dr. Emanuel Copilaș, care a readus în atenția publicului rolul pe care această publicație l-a avut în spațiul românesc de după 1989. „Relansarea revistei Polis, de care se ocupă acum Sorin Bocancea și Daniel Șandru, este un moment al revenirii la o tradiție ce a avut și are o înseamnătate deosebire pentru comunitatea politologică românească”, a declarat Emanuel Copilaș.

Reamintim faptul că, până în prezent, cele trei produse editoriale realizate de politologii ieș
eni au fost lansate la Iași, București, Cluj-Napoca și Sibiu, urmând ca ultima prezentare să aibă loc la Brașov.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.