Luni, 30 septembrie 2019, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași) a avut loc festivitatea de deschidere a noului an academic 2019-2020. La eveniment au participat, pe lângă reprezentanți ai comunității academice ai UPA din Iași și reprezentanți ai autoritătilor publice locale.

Rectorul universității, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a deschis ceremonia adresându-le un mesaj de bun venit studenților din anul întâi. De asemenea, rectorul a prezentat și o statistică din punct de vedere al evoluției înscrierilor la UPA din Iași, în ultimii trei ani. „Anul acesta marcăm, din punct de vedere statistic, anul cu cei mai puțini studenți înscriși în primul an din România, din ultimii 30 de ani. În contextul acestui trend, al scăderii, de la un an la altul, al numărului doritorilor de a urma o formă de învățământ superioar, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi se află în al treilea an de creștere în ceea ce privește numărul persoanelor înscrise în primul an”.

Ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat cu mesajul Primarului Mihai Chirica către studenții de la UPA din Iași. „Să nu vă așezați niciodată într-un clasament în care studenții de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași sunt în vreun fel inferiori față de alți studenți. Eu vă spun cu sinceritate și fără să exagerez că acest colectiv profesoral, de la UPA, cât timp a fost lăsat în pace era cu foarte mult peste multe alte colective din alte universități de stat. Vă spun acest lucru pentru că am văzut și am trăit alături de această universitate pe întreg parcursul evoluției sale. Trebuie să îndrăzniți să ocupați cele mai înalte poziții sociale din această țară, iar acest lucru va fi posibil doar dacă veți acorda atenția necesară acestui proces la care v-ați angajat. De asemenea, vreau să îi felicit pe tinerii care s-au înscris la această universitate. Nu o părăsiți! Cereți mai mult de la ea și apoi intrați în competiție cu orice alte universități și învingeti-i pentru că aveți și de ce și cu cine.” Mai mult, Mihai Chirica i-a oferit Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, o copie a decretului prin care Romania a fost declarată Capitala Istorică a României, promulgat de Președintele Klaus Johannis, pe 27 decembrie 2018, afirmând că „doresc să îl ofer conducerii instituției dumneavoastră, în acest spațiu academic inițiat de un alt mare român, Mihail Kogălniceanu, pentru a vă purta noroc.”

Domnul Victor Chirilă, Vicepreședintele Consiliului Județean, i-a îndemnat pe studenți să se implice mai mult în comunitate. „Universitatea Petre Andrei din Iași nu este doar cea mai longevivă universitate privată din România, ci și una dintre cele mai prestigioase datorită colectivului didactic, a calității studentilor și absolvenților, iar învățământul practicat aici este unul de calitate, care poate concura cu toate institutele de învățământ superior. Vreau să vă adresez o rugăminte: să vă canalizați entuziasmul, energia și calitățile voastre către comunitate, să faceți bine comunității și fiți solidari cu semenii voștri.”

Conf. univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, a precizat: „vrem ca noi, cadrele didactice, alături de voi, studenții, să constituim o comunitate academică de încredere, pentru că doar așa vom reuși să ne afirmăm pe piața muncii. Scopul nostru nu este de a avea cât mai mulți absolventi, sau de a ne lăuda cu ceva. Laudele vin firesc, în momentul în care absolvenții noștri sunt angajați în instituții publice de seamă, din toată regiunea de Nord-Est. Asta este ceea ce ne motivează, o comunitate de încredere, profesori de încredere, specialiști și colaboratori de încredere și, de asemenea, studenți de încredere.”

La rândul său, Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a rememorat, pentru cei din anul întâi, momentele care au dus la realizarea proiectului academic și cultural „Petre Andrei”.  „În ianuarie 2020, vom intra în al 30-lea an calendaristic de la înființare. Îmi aduc aminte cum domnul Petru P. Andrei ne-a adunat pe vreo câțiva intelectuali, în zilele Revoluției, și a gândit, atunci, proiectul cultural și ulterior cel academic „Petre Andrei”. Nu ne gândeam atunci că instituția care se va numi, începând cu 1 decembrie 1992, Fundația Academică „Petre Andrei” va deveni și o universitate, acreditată prin lege în 2002. O istorie plină de turbulențe și provocări. Avem însă o forță internă de a urma calea și misiunile instituționale, de educație și cercetare, care ne vor ajuta în depășirea tuturor greutăților, într-un sistem academic în care, așa cum spunea domnul Marga prin anul 2000, că se liberalizează în ideea că intră în sistemul național de învățământ superior și instituții private.”

Mesajul comunității studenților de la UPA a fost transmis de Cătălina Covalciuc, președinta Ligii Studenților, care i-a felicitat pe noi studenți pentru alegerea făcută și le-a transmis că vor regăsi la UPA o comunitate atât din partea studenților, cât și din cea a cadrelor didactice.

În a doua parte a festivității de deschidere a noului an academic, Prof. dr. Thomas Kurscheid, Profesor Asociat al UPA, a susținut prelegerea inaugurală cu tema “YOUR BODY IS LYING TO YOU! – Escaping the traps-”, o prezentare care a punctat provocările cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi din cauza stilului de viață nesănătos.

În final, Universitatea Petre Andrei din Iași a reluat tradiția premierii, în cadrul festivității de deschidere a anului universitar, a studenților care au obținut rezultate de exepție în anul academic anterior, respective: Daniela-Rodica Gheorghiu (Fănaru), Mihai Ciobanu și Roxana Băzdăgă (Milea).