UPA a sprijinit apariția volumului “Anul Regal”
“Anul Regal” este un jurnal al Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României și promulgarea Constituției din 1866, tipărit la Editura Adenium sub coordonarea profesorilor ieșeni Daniel Șandru și Alexandru Muraru. Volumul a fost lansat aseară, 6 mai 2016, la Sala Radio din București, în prezența Altețelor Lor Regale Principele Radu, Principesa Elena și Principesa Maria, precum și a ES dlui Alexander Philips Nixon, soțul Principesei Elena.
Alteța Sa Regală Principele Radu a declarat că volumul lansat ieri „este singurul despre Coroana română care apare cu ocazia zilei de 10 mai, a Jubileului de 150 de ani de la crearea casei, dinastiei și familiei regale. Și acest lucru se întâmplă cu un anume scop, cu un anume simbol. Unul dintre ele este că Revista Timpul, căreia cea mai mare majoritate a intelectualilor din jurul Editurii Adenium îi aparțin, e o revistă foarte simbolică pentru Coroana Română. S-a născut cu 140 de ani în urmă, cu 10 ani mai târziu decât familia regală. În al doilea rând, a cuprins în colectivul ei redacțional pe trei corifei ai literaturii noastre, pe Eminescu, Caragiale și Slavici, în mod simbolic născuți în trei dintre provinciile noastre istorice, Moldova, Muntenia și Transilvania”.
Prezent la eveniment, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA, a vorbit despre legăturile dintre instituția monarhică și mentorul spiritual al universității, Savantul Petre Andrei. „Petre Andrei, terminând facultatea, a obținut imediat titlul de Doctor și apoi de profesor care i-a fost apostilat prin decret regal in 1922. Din 1922 și până în februarie 1927 Petre Andrei a fost numit director al Bibliotecii Universitare din Iași având misiunea clară de a reorganiza, pe baze moderne, această instituție fundamentală a culturii ieșene și naționale. A făcut-o astfel încât, pe 27 februarie, când Regele Ferdinand a semnat decretul de înființare a Fundației Universitare Regale, deja opera sa era în act. Același Petre Andrei a fost rugat să participe în calitate de membru și chiar președinte al Comisiei de bacalaureat al Marelui Voievod și, îmi aduc aminte că, la o întâlnire pe care avut-o, tot privilegiată de istorie, cu Maiestatea Sa Regele Mihai, în 1997, la Zilele Iașului, de Sfânta Cuvioasă Parascheva, i-am înmânat această carte împreună cu Profesorul Petre P. Andrei, Rectorul Fondator, deschizând-o la pagina 88, unde Petre Andrei publica în jurnalul său ce s-a întâmplat în ziua de 27 iunie 1940. O zi rânduită pentru ca Marele Voievod să își finalizeze bacalaureatul cu proba orală, ceea ce s-a și întâmplat. Dar, o zi fracturată, care a devenit fatidică pentru că Colonelul Dămăceanu intrase și l-a anunțat pe Maiestatea Sa Carol al II-lea că rușii invadaseră în noaptea respectivă Basarabia, pe care au și ocupată în ziua următoare. Universitatea noastră a încurajat, sprijinit și finanțat apariția acestei cărți în condiții execepționale. Sunt onorat de faptul că am putut contribui la apariția acestei cărți”, a conchis Prof.univ.dr. Doru Tompea.
Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Directorul Revistei Timpul, care anul acesta împlinește 140 de ani de la înființare și unul din coordonatorii volumului, a mărturisit că pentru Editura Adenium a fost o onoare să publice această carte. „E un proiect pe care îl oferim în dar Familiei Regale, Coroanei Române. A fost o muncă extraordinară, realizată într-un timp relativ scurt. Avem privilegiul ca prefața să fie semnată de către Alteța Sa Regală, Principele Radu”.
Volumul Anul Regal trebuie privit deopotrivă ca o oglindă a istoriei Dinastiei în lumina prezentului și ca un îndemn al unei generații care prețuiește valorile fundamentale ale națiunii și ale Europei, care este implicată în mersul statal și instituțional al României și care așază Regalitatea zi de zi în continuitatea și devenirea țării. Regele Mihai rostea cu dreptate, acum câteva luni, în avanpremiera Anului Regal: „Prin unica ei raportare la națiune, Coroana rămâne fântâna mândriei, a încrederii și a iubirii. Ea ocrotește și întruchipează ființa națională. Ea este o punte de legătură între comunități, între credințe, între cetățean și aproapele lui. Coroana Română împlinește peste câteva luni 150 de ani. Ea a continuat să existe, timp de un secol și jumătate, în ciuda unor nelegiuiri și greutăți de neimaginat. Din cei 150 de ani ai Coroanei, aproape 100 i-am trăit personal. Toate acestea mă îndreptățesc să le spun tinerilor noștri: Timpul României voastre a început!”, consemnează editorii volumului.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!