25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, marcați la UPA din Iași
Universitatea „Petre Andrei din Iași a marcat implinirea a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului prin două evenimente de marcă: vernisajul Expoziției de afișe „Zidul. O graniță în interiorul Germaniei”, realizată de „Fundația Federală pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste” împreună cu ziarele BILD și Die Welt, și seria de conferințe „25 de ani de la căderea Zidului Berlinului”, manifestări organizate în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, al Facultății de Științe Politice și Administrative, în parteneriat cu Centrul Cultural German Iași.
„Un astfel de eveniment, de o asemenea amploare nu putea lipsi din calendarul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”. Această expoziție este organizată și în memoria celor care au murit la Zidul Berlinului, dar și pentru a sărbători implinirea a 25 de ani de 9 noiembrie 1989”, a declarat, în deschiderea vernisajului, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului.
Expoziția „Zidul. O graniță în interiorul Germaniei” a fost vernisată de Dr. Robert GRÜNBAUM, Director adjunct al Fundației Federale pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste.
„Mă bucur că sunt aici și că pot deschide acestă expozițiej. Am sărbătorit deja la Berlin 25 de ani de la 9 noiembrie 1989. Toate aceste imagini s-au întipărit în mentalitatea noastră colectivă. Acest Zid a adus foarte multe tragedii și suferință în sânul multor familii. Zidul Berlinului este un simbol pentru luarea libertății oamenilor și a Războiului Rece. Expoziția de astăzi a fost foarte solicitată, având peste 2000 de expuneri în întreaga Europă și cred că este oportună prezența ei și în România, în cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, a precizat Dr. Robert GRÜNBAUM.
„Foarte mulți atașează acest eveniment, prăbușirea comunismului, cu ziua de 9 noiembrie, ziua când a fost dărămat, la propriu, Zidul Berlinului, un proces care a marcat istoria posterității. Mă bucură prezența domnului Robert GRÜNBAUM la universitatea noastră cu o expoziție atât de semnificativă pentru sfârșitul unui regim”, a mărturisit Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași. Lect.univ.dr. Alexander Rubel, Directorul Centrului Cultural German din Iași, a precizat că „imaginile cu oamenii care beau șampanie pe Zid, sau cu oameni care au ciocane în mână și sparg zidul au marcat conștiința europeană”.
În a doua parte a evenimentului au urmat o serie de conferințe pe tema căderii Zidului Berlinului.
Dr. Robert GRÜNBAUM a ținut și o conferință cu tema Revoluția pașnică și căderea zidului. RDG în toamna anului 1989. „Au trecut 25 de ani de când cetățenii fostei republici s-au răzvrătit împotriva regimului comunist. Înarmați doar cu lumânări în mâini sute de oameni au ieșit pe străzi și strigau „Noi suntem poporul”. Punctul culminant, emoțional, al toamnei lui 1989 a fost căderea Zidului Berlinului. Cuvântul pe care îl auzeai cel mai des în acea noapte era „nebunie”. Noaptea din 9 noiembrie 1989 era un foarte rece și de câteva zile era redeschisă granița dintre RDG și Cehoslovacia. Oamenii, cei care dețineau puterea, promiteau posibilitatea de emigrare. După ce pe 7 noiembrie, în urma presiunii protestatarilor Guvernul se retrăsese, pe 8 noiembrie Comitetul Central al Partidului Comunist se adunase pentru a vedea ce decid pentru viitor. În fiecarea seară, la ora 8, era o conferință de presă transmisă în direct la televizor”, a rememorat directorul adjunct al Fundației Federale pentru Cercetarea Dictaturii Comuniste. Mai mult, acesta a afirmat că „Zidul Berlinului și căderea acestuia a devenit simbolul revoluției pașnice împotriva regimurilor comuniste în Europa centrală și de Est, revoluții care au pregătit scindări europene”.
Prof.univ.dr. Dan PAVEL, de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, a susținut o prelegere intitulată Două aniversări: WW I & Berlin Wall, precizând că „o dată cu căderea Zidului Berlinului, la 75 de ani la sfârșitului Primului Război Mondial s-a marcat și sfârșitul unui ciclu. Comunismul a căzut și noi am învățat de acolo că istoria nu e reversibilă”.
Prof.univ.dr. Radu CARP, de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea București, le-a prezentat tinerilor experiența personală a momentului 9 noiembrie 1989, în cadrul temei intitulate „Tranziția spre democrație: ce parametri sunt relevanți pentru România?”. „Îmi aduc aminte, eram elev de liceu în iunie 1989, am văzut la un unchi al meu un prim ziar care spărgea peisajul presei românești. Era o relatare despre ce se întâmplase în Polonia, în iunie 1989, când s-a luat decizia unui dialog între Guvern și opoziție pentru organizarea de alegeri libere. Al doilea eveniment din preajma toamnei lui 1989, la moartea bunicului meu mai multe cunoștințe vorbeau în șoaptă despre căderea Zidului Berlinului. Chiar și 1989 nu se credea că Zidul Berlinului va cădea în acel an datorită protestelor de stradă. Lucrurile nu au fost gândite dinainte, nimeni nu a plănuit acest lucru”.
Conf.univ.dr. Sabin Drăgulin, de la Facultatea de Științe Politice, Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, le-
a vorbit studenților despre ușa de libertate care s-a creat o dată cu momentul 9 noiembrie 1989, în cadrul conferinței „Schimbarea realităților economice în Uniunea Europeană ca rezultat al invalidării regimurilor comuniste din Europa de est. Cazul Italia. „Căderea Zidului Berlinului a reprezentat a adus și prima consecință, respectiv destrămarea URSS-ului în 1991”, a conchis Conf.univ.dr. Sabin Drăgulin.
Expoziția „Zidul. O graniță în interiorul Germaniei” va rămâne pe foaierul etajului șase al Universității „Petre Andrei” din Iași până pe data 19 decembrie 2014.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!