Luni, 2 octombrie 2023, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași) a avut loc festivitatea de deschidere a noului an academic 2023-2024. La eveniment au participat reprezentanți ai comunității academice ai UPA din Iași.

Rectorul universității, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a deschis ceremonia adresându-le un mesaj de bun venit studenților din anul întâi. „Este a 32-a deschidere de an universitar la Universitatea „Petre Andrei” din Iași și sperăm să fie de bun augur pentru că ne așteaptă evaluarea din partea ARACIS. Le urez bobocilor bun venit la UPA. Va fi un an universitar cu multe evenimente benefice pentru comunitatea noastră academică prin faptul că, zilele următoare, vom încheia un protocol cu o autoritate publică locală prin care vom jalona viitorul acestei universități în comunitatea mai largă a Iașului”.

Ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat cu mesajul invitatului special, Prof. univ. dr. Muşata-Dacia Bocoş de la Facultatea de Psihologie și Ştiințe ale Educației. Departamentul de Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. „Mă onorează invitația conducerii Universității „Petre Andrei” din Iași, mai ales că mă aflu in instituția dumneavoastră pentru a doua oară. Vă urez un an universitar cât se poate de așezat, de lin, în care să reușiți dumneavoastră, membrii comunității academice, să creați un mediu educațional așa cum îl descriem în teorie, în care să semnificați cuvântul „împreună”, studenți și cadre didactice, un mediu educational de natură democratică, în care să înțelegem, cu toții, că prin educație nu vream doar să formăm abilități și competențe noi, ci oameni liberi. Îi îndemn pe studenți să pună întrebări, să tranforme oglinzile în ferestre, ferestrele în oportunități de cunoaștere și de dezvoltare. Să căutăm întotdeauna cuvântul care se leagă de adevăr, de libertate și să înțelegem că în universitate putem să găsim libertatea prin cunoaștere etnică, corectă și obiectivă”.

Conf. univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, le-a transmis bobocilor să aibă un an rodnic și plin de satisfacții. „Dragi studenți, stimați colegi și dragi părinți, în fiecare an dedicăm deschiderea celor doi fondatori, Petre Andrei și Petru P. Andrei. Dragi studenți veți avea parte de un corp profesoral format din cele mai bune cadre didactice și ni s-au alăturat, cu mult profesionalism, cei care sunt din domeniul de cercetare, practică și alte instituții publice. Vă avem pe voi, dragi studenți, și avem o misiune foarte importantă, aceea de a vă învăța să învățați, de a vă ajuta ca să ajutați și să fiți cei mai buni profesioniști pe piața muncii, să fiți mândri când veți spune că ați absolvit Universitatea „Petre Andrei” din Iași”.

La rândul său, Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a rememorat personalitățile patronilor spirituali ai universității. „De fiecare dată, indiferent de locul unde a avut loc deschiderea noului an universitar, am primit cu pioșenie și cu recunoștință la cele două personalități emblematice care ne-au marcat destinul institutional, Savantul Petre Andrei, pe care l-am cunoscut din lecturile mele de student, și Petru P. Andrei, față de  are care am avut privilegiul de a-i sta în dreapta, cu tot ce inseamnă memorii, manuscrise, însemnări, majoritatea dintre ele nepublicate. Ne-am angajat, împreună cu colegi de ai mei, să reedităm această operă a lui Petre Andrei, o personalitate covârșitoatre, una dintre marile personalități ale României în perioada interbelică”.

În a doua parte a fost prezentată activitatea Ligii Studențești, vicepreședintele organizației, Sebastian Alexandru Rotundu, invitându-I pe studenți să vină spre Ligă pentru a avea o viață de student plină.

În a treia parte, s-a derulat premierea studenților care au obținut rezultate de exepție în anul academic anterior.

În a patra parte e evenimentului, s-a derulat lansarea ghidului de practică „Inovarea socială prin practică în Asistența Socială. Abordări sustenabile, practici de impact și schimbare comunitară”, coordonat de Conf. Univ. dr. Anca Tompea. „Pentru început lansăm acest volum, care se axează pe partea de asistență socială, urmând să îi rog pe ceilalți colegi, de la celelalte specializări, să își elaboreze propriul material”.  Volumul a fost prezentat de autorii acestuia, Lect. Univ. Dr. Roxana Ateșoae, Lect. Univ. Dr Ana-Maria Lăzărescu, Prof. Univ. Dr. Victor Nicolăescu, Lect. Univ. Dr. Cătălin Popescu și Lect. Univ. Dr. Adina Șandru.

Ceremonia s-a va încheiat cu un concert susținut de Cătălin Stepa și Aurelian Epuraș.