Vineri, 8 decembrie 2023, a avut loc prima ediție a Galei Mifne („Punctul de cotitură” în ebraică), un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru sprijinul familiilor cu bebeluși identificați la risc de a dezvolta autism, prin facilitarea accesului la servicii specializate.
Din partea Universității „Petre Andrei” din Iași a participat Conf. Univ. Dr. Anca Tompea, Presedintele Senatului Academic al UPA. „Am participat la GALA MIFNE cu încrederea că se va schimba calitatea vieții pentru copiii cu autism și a părinților acestora. Acest proiect, prin care tehnicile din Israel pot sa ajute foarte mult copiii cu autism, este un deschizător de speranțe pentru familiile acestora, cu recuperare evidentă. Au fost prezenți părinți din țară, care nu aveau speranțe pentru starea de sănătate a copiilor, dar care au găsit, la Piatra Neamț, profesioniștii formați sub coordonarea doamnei Sânziana Burcea, absolventă a Universității „Petre Andrei” din Iași, specializarea Psihologie. pentru a aplica tehnicile învățate în Israel și care a constatat progrese vizibil”, a precizat Conf.univ.dr. Anca Tompea.
Sânziana Burcea, psiholog clinician principal, psihoterapeut adlerian, supervizor și formator în psihologie clinică, este primul psiholog din România care a parcurs stagiul de specialitate în Centrul Mifne din Israel și este fondatorul Mifne România. „În România, una din 51 de familii suferă, pentru că autismul nu este o călătorie solitară, este o odisee comună, care atinge viețile părinților, fraților și prietenilor. Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu aduce speranță, prin acţiunile pe care le întreprinde. Misiunea asociației, prin aducerea metodei Mifne din Israel, este de a promova, pe teritoriul ţării noastre, semnele timpurii în autism, cu debut în primul an de viaţă al bebeluşului. Odată identificate semnele, părinții câștigă timp prețios pentru a interveni într-un moment crucial, sub vârsta de doi ani, când creierul bebelușului este foarte maleabil. Centrul Mifne România, înfiinţat la Piatra Neamţ, este singurul centru din România specializat în tratamentul intensiv timpuriu al autismului şi al doilea din Europa. Echipa de specialiști Mifne din ţara noastră s-a specializat în Israel. Efortul de a produce această schimbare pentru România este un omagiu adus familiilor care nu au avut șansa să primească la timp diagnosticul de autism şi o consecinţă a întrebării dureroase a multor părinţi De ce nu am ştiut mai din timp? Ne dorim ca niciun părinte din România să nu mai sufere drama autismului.”, a declarat Sînziana Burcea, preşedinte Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu.
Gala Mifne are ca scop să contribuie la conștientizarea faptului că diagnosticul precoce este esențial în autism, intervenția terapeutică fiind crucială în primii doi ani de viață ai copilului. Toate donaţiile obținute din eveniment se vor tranforma în sprijin pentru familiile cu copii sub doi ani, identificaţi la risc de a dezvolta autism, prin facilitarea accesului la diagnostic precoce în autism şi programul de tratament Mifne, care tratează toți membrii familiei afectate.
Evenimentul a fist organizat de Asociaţia Punct de Cotitură în Autism Timpuriu, în parteneriat cu Marea Mișcare, ambele organizații non-profit.