Seria webinarelor organizate de Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în colaborare cu Fundația Academică „Petre Andrei” din Iași, a debutat astăzi. Primul eveniment a avut ca tematică Digitalizarea spațiului rural și a categoriilor vulnerabile – Instrument de incluziune socială. Webinarul s-a desfășurat în formatul hybrid și a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Anca TOMPEA și Lector univ. Dr. Liviu CIOBANU.
„Mă bucur că ne-am putut întâlni și discuta despre un subiect de interes național. M-am gândit dacă să formulez titlul invers. Am vrut să ne focusăm atenția asupra spațiului rural și să discutăm în contextul utilizării digitalizării ca instrument de incluziune socială. Digitalizarea spațiului rural în Romania aduce beneficii categoriilor vulnerabile ale acestuia. Acest proces are ca obiectiv principal incluziunea socială a comunităților rurale, prin facilitarea accesului la informații, educație online, dar și dezvoltarea mediului de afaceri local”, a precizat Conf. Univ. Dr. Anca TOMPEA.
Lector univ. dr. Liviu CIOBANU a realizat o prezentare privind gradul de sărăcie la nivel national, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. „Am încercat să vă prezint date cât mai recente și mai elocvente privind situația României din punct de vedere social. Astfel, 4 milioane de români trăiesc în sărăcie, peste 20% din populația țării, ceea ce reprezintă unul din 5 români. Aproximativ 6 milioane de români trăiesc la limita sărăciei sau a exluziunii sociale. Avem și o veste bună pentru regiunea Nord-Est care nu mai este considerată a fi cea mai sărăcă zonă, fiind depășită de regiunea Sud-Est”.
La eveniment au participat sociologi, cadre universitare și specialiști în domeniul incluziunii sociale.
Seria webinarelor va continua mâine, de la ora 12.00, cu tema Politici antisărăcie comparate la extreme geografice în UE – România vs. Irlanda.
***
Prin intermediul internetului, locuitorii din mediul rural pot avea acces rapid la informații și pot rezolva diverse probleme, precum programarea unui consult medical sau plata facturilor, fără a mai fi nevoie să se deplaseze fizic. Un alt beneficiu important îl reprezintă dezvoltarea comerțului electronic, care oferă oportunități de vânzare și cumpărare online pentru produse și servicii, aducând astfel noi surse de venit și stimulând economia locală. De asemenea, digitalizarea contribuie la creșterea eficienței în administrație prin automatizarea proceselor și centralizarea datelor, facilitând astfel luarea deciziilor și gestionarea eficientă a resurselor. Astfel, prin intermediul digitalizării se urmăreste reducerea decalajului digital dintre mediul urban și rural, contribuind la creșterea calității vieții și dezvoltarea durabilă a spațiului rural.