SPECIALIZAREA ASISTENȚĂ SOCIALĂ
STUDII DE LICENŢĂ

Program consultații Asistență Socială – detalii

Module de specializare în ASISTENŢĂ SOCIALĂ:

  • Consiliere antidrog
  • Consiliere prin probaţiune
  • Politici sociale de susţinere a familiei şi copilului – Servicii sociale comunitare

*** Specializarea de Sociologie a intrat în lichidare începând cu anul universitar 2011-2012, conform adresei 758/23.06.2011. Detalii

Specializarea Asistenţă Socială a Universităţii “Petre Andrei” din Iaşi, înfiinţată prin decizia Biroului Senat din data de 13.02.2008, este una dintre cele mai importante instituţii de învățământ superior din Regiunea Nord-Est, care are ca misiune formarea profesională iniţială şi continuă a specialiştilor din domeniul asistenţei sociale şi sociologiei, contribuind – de aproape douăzeci de ani – la consolidarea statutului şi rolului acestor profesii, menite să răspundă, prin strategii inovatoare, la complexitatea problemelor sociale specifice unei societăţi în continuă schimbare.

Programele de formare profesională oferite de Facultatea de Asistenţă Socială se centrează pe formarea competenţelor viitorilor specialişti prin articularea continuă a teoriei cu practica de specialitate, îndeplinind astfel o exigenţă definitorie a profesionalizării actuale în domeniul social.

Având menirea de a contribui la creşterea bunăstării individuale şi comunitare, a gradului de incluziune socială a categoriilor aflate în situaţii de risc, profesionistul în asistenţa socială îşi asumă, pe piaţa muncii, roluri şi poziţii specifice: consilier (pentru indivizi, familii, grupuri), consultant, formator, analist şi planificator al politicilor sociale, manager de caz, avocat social (pledarea cauzei clientului în faţa diverselor instituţii/advocacy), asigurând expertiză în analiza şi intervenţia socială, în cadrul unor instituţii publice şi non-guvernamentale, precum şi prin liberă practică.

Asistenţa Socială vă oferă expertiză şi consultanţă în:

    1. Consiliere familială şi sprijin terapeutic în depăşirea unor situaţii de criză (Direcţia de Asistenţă Socială)
    2. Sprijin pentru persoanele vârstnice (Cămine de Bătrâni)
    3. Prevenirea şi tratarea dependenţilor de drog, alcool şi alte substanţe (Spitalul de Psihiatrie, Centre de Reabilitare Post-Cure, Comunităţi Terapeutice)
    4. Consiliere şcolară (Şcoli gimnaziale, Licee)
    5. Integrare socială şi profesională (Agenţia Judeţeană pentru Ocupare şi Formare Profesională, Centre de Consiliere şi Orientare în Carieră)
    6. Sprijin şi consiliere pentru persoanele cu dizabilităţi mentale sau fizice (Şcoli speciale, ONG-uri) • Sprijinirea şi integrarea persoanelor sau familiilor fără adăpost (Primarie-Birou de Ajutor social, Cantina de Ajutor social etc.)
    7. Sprijin pentru copiii delincvenţi (Centre de Minori) şi adulţii care au săvârşit o infracţiune, corectarea abaterilor de la normele sociale (Penitenciar, Serviciul de Reintegrare şi Supraveghere Socială etc.)
    8. Organizare/convieţuire suport pentru programe de dezvoltare comunitară (ONG, Instituţii Publice)
    9. Ajutor specializat pentru cei săraci, şomeri, tineri proveniţi din casele de copii, copiii străzii etc.
    10. Asistenţă şi protecţie a copiilor din centrele de plasament, asistenţă maternală, adopţie. La tipurile de activităţi şi instituţii menţionate mai sus se pot adăuga şi altele în funcţie de nevoile sociale care pot să apară.

Cadre didactice:
Prof. univ. dr. TOMPEA Doru / CV
Prof. univ. dr. PITULAC Tudor / CV
Prof. univ.dr . NICOLAESCU Victor / CV
Conf. univ. dr. TOMPEA Ancuţa-Daniela
Lector univ. dr. ATEŞOAE Roxana-Maria / CV
Lector univ. dr. BĂDĂRĂU Oana Lăcrămioara / CV
Lector univ. dr. BODNARIU Alexandru-Iulian / CV
Lector univ. dr. CIOBANU Liviu
Lector univ. dr. LĂZĂRESCU Ana-Maria / CV
Lector univ. dr. POPESCU Paul-Cătălin / CV
Lector univ. dr. ŞANDRU Adina-Iulia / CV