Fascismul lui Petre Andrei și numărul 2 al revistei Polis, lansate în capitala culturală Sibiu
Vineri, 15 noiembrie 2013, în Foaierul Bibliotecii Astra din Sibiu a avut loc lansarea ediției în limba engleză a studiului Fascismul, de Petre Andrei, precum și a numărului 2 din noua serie a revistei Polis, ambele publicate sub egida Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu prestigioasa editură Institutul European.
Lansarea celor două produse editoriale a fost un eveniment inlcus în Programul Colocviilor revistei Transilvania, prestigioasa publicație editată de Centrul Cultural Interetnic „Transilvania” și finanțată de Consiliul Județean Sibiu. Din partea UPA din Iași, la eveniment au participat Rectorul instituției, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Senatului Universitar, Conf.univ.dr. Daniel Șandru și Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea. Evenimentul a fost moderat de Conf.univ.dr. Dragoș Varga, Directorul Centrului Cultural Interetnic „Transilvania”, iar cele două produse editoriale au fost prezentate de Lect.univ.dr. Sabina-Adina Luca, de Lect.univ.dr. Dragoș Dragoman și de Lect.univ.dr. Bogdan Gheorghiță, cadre didactice la Facultatea de Științe Politice a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. La manifestare au participat, alături de studenți, Prof.univ.dr. Caius Dobrescu (Universitatea București), Prof.univ.dr. Andrei Bodiu (Universitatea „Transilvania” din Brașov), Prof.univ.dr. Antonio Patraș (Universitatea „Al.I. Cuza” Iași), Lect.univ.dr. Radu Vancu și Lect.univ.dr. Horia Savu (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
„Salut prezența prietenilor de la UPA din Iași, de care ne leagă parteneriate culturale și intelectuale prestigioase. Între nucleele de la UPA și de la Lucian Blaga s-a sudat o legaătură afectivă și intelectuală. Totodată, grație proiectelor UPA, ceea ce până în prezent era o manifestare destinată exclusiv literaților a căpătat și o componentă importantă din domeniul științelor politice”, a specificat Conf.univ.dr. Dragoș Varga în debutul manifestării.
Prof.univ.dr. Doru Tompea a prezentat audienței proiectul cultural „Petre Andrei”, subliniind că este onorat și încântat că, alături de colegii săi, are privilegiul de a aduce în atenția publicului principalele dimensiuni ale acestuia în Sibiu, capitala culturală legitimată european.
La rândul său, Conf.univ.dr. Daniel Șandru a prezentat contextul apariției ideii reeditării studiului Fascismul și a accentuat asupra importanței menținerii anvergurii naționale a revistei Polis, fondată de IMAS în 1994, arătând că un rol deosebit în acest sens le revine și subredacțiilor din București, Cluj, Sibiu, Suceava și Timișoara.
În intervenția sa, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea a susținut faptul că „Iașul, orașul originar al fascismului românesc, a fost totodată și orașul care, prin vocea lui Petre Andrei, a produs și avertismentul cu privire la periculozitatea reprezentată de această formă a totalitarsimului. Totodată, politologul a arătat că „studiul lui Petre Andrei este actual atât la nivel teoretic, cât și la nivel politic, pentru că o societate aflată în criză riscă să aleagă asemenea forme de guvernământ, sacrificându-și libertatea”.
„Am nostalgia Polisului din anii 90, o publicație care s-a constituit în cea mai eficientă platformă pentru studenții în științe politice. Polis a rămas o revistă esențială pentru diseminarea rezultatelor cercetării științifice din comunitatea noastră academică și îi felicit pe colegii de la Iași, care și-au asumat responsabilitatea relansării unui proiect care a însemnat foarte mult pentru consolidarea spațiului public specific comunității noastre profesionale”, a subliniat Lect.univ.dr. Dragoș Dragoman.
În intervenția sa, Lect.univ.dr. Bogdan Gheorghiță a explicat că „parteneriatul onorant pe care îl presupune realizarea revistei Polis a fost asumat din start ca o oportunitate ce este deschisă specialiștilor și tinerilor cercetători din domeniul științelor politice românești”.
La rândul său, Lect.univ.dr. Sabina Luca a subliniat „colaborarea de excelență cu echipa de la Iași în editarea revistei Polis și în cadrul altor proiecte de cercetare avansată, ce sunt și vor fi dezvoltate și în viitor”.
Lect.univ.dr. Horia Savu a evidențiat faptul că „expertiza partenerilor și prietenilor noștri de la Iași, precum și solidaritatea în jurul unor proiecte viabile, chiar în condiții de criză, când alte universități, de stat și private se prăbușesc, evidențiază energia și creativitatea intelectuală ale acestora, motiv pentru care merită felicitările mele prietenești”.
Prof.univ.dr. Caius Dobrescu a susținut că se bucură „de reîntâlnirea cu prietenii de la UPA din Iași, cu care am stabilit o legătură profundă, pe valori comune. Vreau să fac trei comentarii. Mai întâi, există universități și entități cu pretenții academice care-și revendică niște nume cu notorietate în istoria românească, dar care nu au, de fapt, nicio misiune în direcția promovării operelor acestora. Spre deosebire de acestea, UPA și-a asumat remarcabil un patronaj spiritual și intelectual și a creat un proiect cultural de restituire a operei lui Petre Andrei. Această admirație față de mentor nu este însă una lipsită de spiritul critic, pentru că prietenii noștri au elaborat și susțin perspective critice cu privire ideile lui Petre Andrei. În al doilea rând, UPA este o universitate privată care e în afara condiției de fabrică de diplome, fiind angajată dintru început în promovarea academismului și a spiritului de libertate. În fine, remarc aici efortul de a crea un grup de gândire care să abordeze inclusiv pericolul totalitarismului”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!