DSC 0195 resize

Fascismul lui Petre Andrei și numărul 2 al revistei Polis, lansate la București

DSC 0195 resizeJoi, 14 noiembrie 2013, la Facultatea de Științe Politice a Universității din București a avut loc lansarea ediției în limba engleză a studiului Fascismul, de Petre Andrei, precum și a numărului 2 din noua serie a revistei Polis, ambele publicate sub egida Facultății de Științe Politice și Administrative a Universității „Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu prestigioasa editură Institutul European.

DSC 0180 resizeDin partea UPA din Iași, la eveniment au participat Rectorul instituției, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea și Președintele Senatului Universitar, Conf.univ.dr. Daniel Șandru. Desfășurat în Sala Agora a Facultății de Științe Politice a Universității bucureștene, evenimentul a fost moderat de Prof.univ.dr. Radu Carp, iar cele două produse editoriale au fost prezentate de Conf.univ.dr. Gabriel Andreescu (Școala Națională de Studii Politice și Administrative București) și Conf.univ.dr. Dan Pavel (Facultatea de Științe Politice a Universității București). În calitate de Director Executiv al revistei Polis, la manifestare a fost, de asemenea, prezent Conf.univ.dr. Sabin Drăgulin, de la Facultatea de Științe Politice a Universității Creștine „Dimitrie Cantemir” București.

 

DSC 0239 resizeAvem din nou bucuria de a-i avea ca oaspeți pe colegii noștri de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, domnii Doru Tompea, Sorin Bocancea și Daniel Șandru. Suntem încântați că aici, la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, are loc acest eveniment ce aduce în atenția studenților și a publicului atât foarte interesantul studiu semnat de Petre Andrei, impecabil tradus în limba engleză, cât și o revistă de științe politice, Polis, la care cei mai mulți dintre noi, cei din științele politice bucureștene, ne-am făcut ucenicia academică”, a specificat Prof.univ.dr. Radu Carp în debutul manifestării, la care au participat atât studenți, cât și profesori ai Universității din București.

„În raport cu maniheismul bucureștean și cu conservatorismul clujean, colegii de la Iași manifestă un spirit liberal funcțional, vizibil și în contextul publicării acestui foarte important studiu semnat de Petre Andrei, de această dată în limba engleză, precum și a revistei Polis, o publicație de științe politice care a însemnat și înseamnă foarte mult în peisajul academic și intelectual românesc”, a susținut politologul Gabriel Andreescu.

„Mă bucur să constat că Universitatea „Petre Andrei” din Iași a devenit, în ultimii ani, centrul intelectualității românești. O dovedesc inclusiv aceste publicații pe care colegii noștri Doru Tompea, Sorin Bocancea și Daniel Șandru le aduc în fața noastră și care accentuează asupra unor teme de actualitate, așa cum sunt pericolul reprezentat de fascism și, pe de altă parte, problema minorităților în contextul unei democrații ce nu este consolidată, așa cum este cazul celei românești”, a subliniat politologul Dan Pavel.

DSC 0210 resizeÎn intervenția sa, Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea, a explicat că „Universitatea „Petre Andrei” din Iași își continuă misiunea pe care, alături de Fundația Academică „Petre Andrei”, și-a asumat-o dintru început, aceea de a readuce în atenția publicului opera unui gânditor ce a marcat epoca în care a trăit și care a lăsat o moștenire culturală de care societatea noastră trebuie să țină seama, pentru că multe dintre aspectele sesizate și analizate de Petre Andrei în prima parte a secolului trecut sunt de actualitate”.

La rândul său, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, a apreciat că „Fascismul lui Petre Andrei rămâne un avertisment valabil și în epoca noastră, pentru că pericolul totalitarismului nu dispare, practic, niciodată”, iar cu privire la revista Polis a specificat că, „într-o lume a defetismului, ne încăpățânăm să credem că proiectul editorial al acestei reviste este unul viabil, implicând recuperarea editorială a unei tradiții de o importanță aparte pentru comunitatea de științe politice din România”.

DSC 0171 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.