1190515 resize

Opiniile esențiale pentru Constituția României au ajuns în Parlament și ministere

  1190515 resizeAstăzi, 5 iunie 2013, s-a încheiat acțiunea de distribuire către toți parlamentarii și miniștii și către cele două palate (Cotroceni și Victoria) a volumului Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală, coordonat de Sorin Bocancea și editat de Institutul European. Lucrarea colectivă face parte din proiectul cu același numel lansat la începutul acestui an sub egida Facultății de Științe Politice și Adminstrative a Universității „Petre Andrei” din Iași și a Institutului de Studiere a Ideologiilor, în parteneriat cu Editura Institutul European și posturile de televiziune Prima TV Iași și TELE Moldova Plus.

Volumul cuprinde studiile a două zeci de specialiști din domeniile drept și științe socio-umane pe temele revizuirii Constituției. De asemenea, el conține și un capitol ce reunește opiniile exprimate de cetățeni pe această temă pe platforma Constituția 2013 de pe site-ul www.revistapolis.ro.

IMG 2420 resizeDupă ce a fost lansat la Iași pe data de 29 mai 2013, în cadrul Colocviului „15 ani se științe politice la UPA”, volumul a fost lansat și la Facultatea de Științe Politice a Universității din București, în pezența unora dintre contributori (Prof. univ.dr. Radu Carp, Prof.univ.dr. Ioan Stanomir, Judecător Cristi Danileț, Conf.univ.dr. Sabin Drăgulin, Conf.univ.dr. Daniel Șandru și Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași) precum și a unor reputați specialiști în științe politice: Prof.univ.dr. Dan Pavel, Prof.univ.dr. Călin Anastasiu și Prof.univ.dr. Alexandru Radu. Prezentarea lucrării a fost realizată de Prof.univ.dr. Ștefan Deaconu (Facultatea de Drept a Universității din București) și Lect.univ.dr. Bogdan Iancu (Facultatea de Științe Politice a Universității din București).

 1190601 resize„Apariția acestui volum este un gest foarte important pentru societatea noastră. Este nevoie de dezbatere în adoptarea Constituției și nu de graba cu care se petrec evenimentele acum. Contribuțiile reunite în volum sunt argumentate temeinic iar nota generală este claritatea, astfel încât argumentele pot fi urmărite și înțelese și de către nespecialiști”, a remarcat Prof.univ.dr. Ștefan Deaconu. „Cred că o parte dintre politicieni chiar vor citi studiile din volum, că această carte chiar va influența deciziilor lor în procesul de revizuire a Constituției. Iar dacă nu va fi de folos acum, cu siguranță va fi remarcat la următoarea revizuire”, a apreciat Lect. univ.dr. Bogdan Iancu.

„Împotriva oricărui scepticism față de posibilitatea ca volumul să fie luat în seamă de către politicieni eu vin cu următorul argument: nimeni nu poate garanta soarta unei cărți înainte ca ea să ajungă la cititor. Lucrarea pe  care am coordonat-o beneficiază cel puțin de un avantaj față de oricare altele: a fost dusă direct grupului țintă: politicienii. Dar, trebuie spus că ea se adresează și societății civile, căreia îi transmite următorul mesaj: o democrație de contruiește cu opiniile cetățenilor și nu cu tăcerea lor”, a conchis Sorin Bocancea, coordonatorul lucrării. 1190611 resize

Volumul Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală va fi lansat astăzi (miercuri) la Universitatea „Babeș-Boliay” din Cluj Napoca, pe 6 iunie – la Librăria „Humanitas” din Sibiu și pe 7 iunie – la Biblioteca Centrală Universitară din Timișoara. 

 1190505 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.