Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a participat marți, 28 februarie 2023, la evenimentul organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, cu tema „Un an de război în Ucraina – începuturi, evoluții și perspective”.

În cadrul discuțiilor au fost analizate atât cele mai recente evoluții din războiul pe scară largă declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, consecințele acestuia pentru Europa și pentru întreaga lume, cât și eforturile României privind susținerea Ucrainei și a cetățenilor ucraineni refugiați în țara noastră.

La eveniment au participat personalități academice și politice, analiști politici, diplomați și reprezentanți ai administrației publice locale din România și Ucraina,respectiv  Iulian Chifu, Consilier de stat pentru Politica Externa, Securitate si Afaceri Strategice al Prim Ministrului României, Guvernul României, domnul Nicolae-Miroslav Petrețchi, deputat din partea Grupului Minorităților Naționale, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), Iulian Fota, Secretar de stat pentru afaceri strategice al Ministerului afacerilor externe al României, Dorin Popescu, consilier personal în cadrul Cabinetului Primarului municipiului Constanța, Președintele Asociației „Casa Mării Negre / Black Sea House”, Politologul Serhii Hakman.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a precizat faptul că Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost implicată în acțiuni de sprijinire a ucrainenilor, concetizate în ajutoare, acțiuni de voluntariat ale studenților și organizarea unor întâlniri ale studenților cu reprezentanți ai autorităților publice din regiunea Cernăuți. „De asemenea, în cadrul emisiunii Polis +, de la postul TeleMoldova +, realizată de UPA, am organizat dezbateri pe tema războiului din Ucraina. În demersul educational al Universității se înscrie și volumul „Războiul din Ucraina. Un conflict regional cu efecte globale”, ce reunește contribuții ale unor reputați specialiști în domeniile istorie, științe politice, drept, științe militare, economie și comunicare”.

Evenimentul a fost organizat de Uniunea Ucrainenilor din România, în parteneriat cu grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, la Camera Deputaţilor a Parlamentului României, Sala ,,Mihai Viteazul”.