Revista Polis a fost relansată la București în prezența fondatorilor
Marți, 4 iunie 2013, la sediul Institutului de Cercetări Politice din cadrul Facultății de Științe Politice a Universității din București a avut loc relansarea „bucureșteană” a noii serii a Revistei Polis. Evenimentul a avut loc în prezența a doi dintre fondatorii cunoscutei reviste de științe politice, Călin Anastasiu și Prof.univ.dr. Dan Pavel, despre noua serie vorbind actualul director al publicației, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea și noul redactor-șef, Conf.univ.dr. Daniel Șandru. Discuția a fost moderată de Prof.univ.dr. Radu Carp, de la Facultatea de Științe Politice a Universității București.
Cei doi fondatori prezenți la eveniment au depănat amintiri din redacția revistei și și-au exprimat bucuria pentru apariția noii serii, asigurând noua echipă redacțională de deplina lor susținere. „Este un moment extrem de emoționant pentru mine, văzând renașterea unei reviste pe care am fondat-o și care a ajuns, în scurt timp, un reper politologic foarte important nu numai pentru comunitatea românească de științe politice din anii 90, ci și pentru politicienii români, în general, și decidenții politici în special. Era o perioadă în care cu toții ne formam, un proces de formare la care Polis a contribuit din plin. Le mulțumesc, de aceea, colegilor Sorin Bocancea și Daniel Șandru și îi felicit pentru că au readus revista în spațiul public”, a susținut, în fața audienței, Călin Anastasiu.
La rândul său, Prof.univ.dr. Dan Pavel a specificat faptul că „reapariția revistei Polis este foarte importantă pentru mine întrucât, fiind co-fondator la mai multe publicații importante pentru spațiul nostru public și pentru comunitatea științifică, precum Sfera Politicii, Polis și 22, mi-ar fi părut rău ca una dintre acestea să nu mai apară. Din acest motiv le mulțumesc colegilor ieșeni și le doresc să reușească în întreprinderea lor, asigurându-i că le voi oferi tot sprijinul în acest sens”.
Directorul publicației, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, a relatat modul în care i-a venit ideea preluării și relansării publicaţiei: „A fost o discuție care a plecat de la o întrebare a profesorului Vasile Boari de la Cluj, care dorea să preia un text din vechea serie spre a-l publica într-un volum colectiv și care m-a întrebat, în acest context, dacă știu cine deține drepturile de autor asupra revistei. L-am sunat atunci pe Sabin Drăgulin, profesor la București și secretar de redacție la Sfera Politicii, iar din conversația avută a rezultat ideea preluării brand-ului sub egida Facultății de Științe Politice a Universității „Petre Andrei” din Iași. Ne-am întâlnit apoi cu sociologul Alin Teodorescu, cel care deținea drepturile de autor din partea IMAS, iar ideea de atunci s-a transformat în realitate”.
Conf.univ.dr. Daniel Șandru, redactorul-șef al Revistei Polis, a subliniat importanța reînnoirii tradiției acestei publicații: „Brand-ul Polis este precum un titlu de noblețe, ceea ce a făcut ca, pentru noi, relansarea publicației să fie și o provocare, dar și o obligație. Acest prim număr al noii serii este un număr-semnal și un gest de reverență față de fondatori și față de tradiția pe care aceștia au construit-o. Consider că este un privilegiu faptul de a putea relansa Polis la Facultatea de Științe Politice a Universității București, pentru că mulți profesori de aici au constituit nucleul redacțional inițial. Vom colabora și pe viitor și sperăm să nu vă dezamăgim!”.
Revista Polis a fost fondată în 1994 de către IMAS și și-a întrerupt apariția în 1999. Din 2011, a fost preluată de Facultatea de Științe Politice a Universității „Petre Andrei” din Iași, iar primul număr al noii serii a fost lansat, până acum, la Iași și la București, urmând ca, în zilele următoare, acesta să fie prezentat și la Cluj, Sibiu, Timișoara și Brașov.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!