Ce înseamnă patologia relaţiilor dintre părinţi şi copii sau a relaţiilor maritale ? Ce presupune terapia de cuplu şi familie sistemică ?De ce terapia sistemică ar fi o abordare eficientă în patologia relaţiilor interumane ? Sunt doar câteva dintre întrebările la care studenţii Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi au putut afla răspunsurile de la Cristian Petrescu, psiholog clinician principal şi psihoterapeut, formator în domeniul terapiei sistemice de familie şi cuplu, la Asociaţia de Psihoterapie Integrativă şi Psihologie Clinică (APIPC) din Iaşi.

La începutul evenimentului, Cristian Petrescu le-a prezentat studenţilor pattern-urile relaţionale sănătoase şi disfuncţionale care sunt caracteristice indivizilor umani, dar şi importanţa ajutorului psihoterapeutic în abordarea patologiei relaţiilor intrafamiliale. „Iniţial, am crezut că relaţiile se referă numai la raporturi între elemente care sunt vii, în esenţă persoane. Dar, unii au o relaţie foarte bună cu telefonul sau laptopul. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, echilibrul este bio-psiho-social. Pentru un om, nu este suficient să aibă tot corpul în regulă, biologic vorbind, pentru că asta nu înseamnă că va fi şi fericit. Omul trebuie să aibă o relaţie bună cu el însuşi, cu ceilalţi şi să poată fi util societăţii în care trăieşte. De exemplu, orice persoană care are o boală are şi o relaţie cu boala respectivă. Poate să o neglijeze sau, dimpotrivă, să-i acorde o atenţie specială şi să o trateze. Dintr-o perspectivă strict biomedicală, relaţia individului uman cu boala este tratată de către medicii de specialitate, însă doctorii nu tratează şi relaţia ta cu tine însuţi sau cu alte persoane semnificative din jurul tău. Ai nevoie de asistenţă psihologică din partea unui specialist, pentru a găsi răspunsurile şi soluţiile la dificultăţile inerente vieţii de zi cu zi” – a declarat Cristian Petrescu.

Evenimentul care a avut loc la Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi face parte din seria de manifestări organizate sub egida „Studenţii de azi, profesioniştii de mâine !” şi coordonate de Conf. univ. dr. Viorel Robu.