Universitatea „Petre Andrei” din Iași a organizat, ieri, o serie de manifestări, respectiv vernisajul expozitiei Monica Lovinescu – Ținta Securitătii timp de 35 de ani, lansarea a trei volume și a numărului 42 al seriei noi a Revistei POLIS.

Evenimentele au debutat cu vernisarea expoziției Monica Lovinescu – Ținta Securității timp de 35 de ani, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc(ICCMMER), în parteneriat cu Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Vernisajul a avut loc, în foaierul universității, în prezența Profesorului univ. dr. Daniel Șandru, Dr. Oana Demetriade, conducerea UPA și elevi de la Colegiul Pedagogic Național „Vasile Lupu” din Iași. Monica Lovinescu a fost un ghimpe al partidului comunist, era numită «Scorpia» și era o militantă a drepturilor omului în Romania, a transmis Dr. Oana Demetriade.
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a precizat faptul ca expoziția va putea fi vizitată până în luna februarie a anului viitor.

Au apărut doua volume noi la Editura POLIS BOOKS

Manifestările au continuat cu lansarea celor mai recente volume apărute la Editura POLIS BOOKS, Istoria ideilor politice de la antici la moderni, de Cristian Bocancea, și Reinventarea Ideologiei – o abordare teoretico-politică, de Daniel Șandru.

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, directorul editurii, a motivat reeditarea celor două volume astfel: am optat pentru reeditarea unor cărți, care au apărut cel puțin acum 10 ani, pentru deoarece cărțile de teorie nu au vârstă, sunt valabile și utile oricând. Noutatea acestei edituri constă în faptul că publică doar cărți cu acces liber, ce se pot descărca gratuit de pe site-ul Revistei POLIS, www.revistapolis.ro.

Prezentarea cărților a fost realizată de Prof. univ. dr. Anton Carpinschi, care a spus: Mă aflu în postura onorantă de a vorbi despre două cărți dragi mie. Cei doi autori, pe care-i știu de o viață, sunt, acum, la vârsta marturității creatoare, iar lucrările pe care le avem în față o dovedesc din plin. Ceea ce vă propun este grila mea de lectură și interpretare, o grilă comparativă. Așadar, am în față două coloane: «Istoria Ideilor Politice de la antici la moderni» și «Reinventarea Ideologiei. O abordare teoretico-politică». Dacă vă uitați la primul capitol al fiecarei cărti, veți observa că primul capitol din cartea domnului Bocancea se cheamă «Avatarurile cunoașterii politice. Analiză epistemologică și istorică»; primul capitol al cărții domnului Șandru – «Avatarurile unui concept: perspective de definere ale ideologiei». Aici am deslușit în matricea generatoare de structuri și idei, pe parcursul întregii cărți, amprenta școlii de logică și epistemologie de la Iași.

Autorii volumelor au împărtășit, celor prezenți în Aula Magna aspecte din istoriile celor două cărți reeditate.

Prof. univ. dr. Cristian Bocancea: „Vă mulțumesc tututor că ați venit la relansarea cărții mele, apărută inițial acum 21 de ani, o carte care s-a născut din două motive: primul a fost reprezentat de faptul că aveam studenți care așteptau să înțeleagă mersul ideilor politice, de la antici la moderni și le-am făcut cadou un proiect de gândire; al doilea motiv a fost reprezentat de susținerea celui de al doilea doctorat și eram presat de Academicianul Teodor Dima.  Prof. univ. dr. Daniel Șandru: „E o carte care are 14 ani, cumva are buletin și sper ca, grație noilor tehnologii de comunicare, să primească o receptare și mai critică. Volumul reeditatat astăzi este prima mea teză de doctorat, susținută în filosofie, cu regretatul Academician Teodor Dima, căruia îi păstrez o memorie aparte. Practic, e primul copil scriptic, în care m-am luptat cu o bestie numită ideologie, până când mi-a devenit foarte simpatică și am crezut că o pot pozitiva, să o scot din zona de negativitate în care au introdus-o mai întâi Napoleon și mai târziu, în secolul al XIX-lea, Karl Max.

A fost lansat numărul 42 al Revistei de Științe Politice POLIS

Sorin Bocancea, coordonatorul numărului 42 al Revistei POLIS, a realizat o prezentare a sumarului revistei. „Am avut bucuria de a avea opt contribuții în acest dosar al revistei. Cam în toate textele pe care le veți citi în acest număr se reproblematizează chestiunea denumirii: vorbim de «știința politică» sau de «științe politice»?”

Radmila Popovici și-a lansat cea mai recentă carte la UPA

Poeta și scriitoarea Radmila Popovici și-a lansat volumul „Și eu sunt Ucraina. Manifest poetic”.  Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Consulatul General al Republicii Moldova la Iași și Editura Junimea.

Prezentarea volumului a fost realizată de jurnalista Angela Arama și de politologul Sorin Bocancea.  Eu nu pot să critic literar, nu sunt om de știință. Sunt un jurnalist care scrie zilnic despre războiul din Ucraina. Ce pot, cu siguranță, să afirm este că noi rezonez perfect cu Radmila, în felul in care simțim ziua de astăzi, acest război, pericolul și riscurile războiului. (Angela Aramă)

Volumul Radmilei Popovici este o dovadă de curaj pentru că dacă dăunători sunt cei care au tras primul foc, agresorii, dăunatori sunt și cei care tac, care sunt indiferenți. (Sorin Bocancea)

Invitat la eveniment a fost si Ion COȘER, Consulul General a Republicii Moldova la Iași. Ucraina trăiește o tragedie care este și tragedia noastră, a tuturor, a întregii Europe. Mă întreb: care e garanția că dacă Ucraina capitulează acest război nu merge mai departe? În acest efort comun, pe linie diplomatică, militară, economică de a opri acest război, un rol foarte important îl are și Radmila prin opera ei, pentru că asta ne ajută să fim cu un pas înaintea manipulării. Este foarte important și ne ajută pe noi în a face diferența dintre adevăr și manipulare. Felicitări pentru curaj Radmila!

Radmila Popovici a oferit celor prezenți un recital de poezii din volumul lansat.

Seara s-a incheiat cu un concert de colinde susținut de studenții Ligii Studenților UPA.

La evenimente a participat și echipa de baschet de juniori, antrenată de cunoscutul sportiv Dumitru Anghel.