Cea mai mare universitate privată din Regiunea Nord-Est, Universitatea Petre Andrei din Iași împlinește 30 de ani de la înființare. Ieri a avut loc ceremonia de deschidere a noului an academic, cu participarea autorităților locale, a corpului profesor și bobocilor, respectându-se normele impuse de legislația în vigoare privind măsurile de protecție sanitară.

Prezentă la eveniment, Adina Gîrjan, subprefectul județului Iași, le-a transmis un mesaj bobocilor și studenților de la Universitatea Petre Andrei din Iași. Mă uit în jur și redescopăr oameni pe care i-am admirat de-a lungul timpului pentru consecvență și profesionalism, foști studenți, actuali profesori. Iașul este un centru al culturii, cu un rol special, determinant în istoria României, în calitate de studenți trebuie să fiți mândri că aveți ocazia de a studia în acest oraș. Fără a spune cuvinte mari afirm cu tărie cu voi sunteți cei care veți pune umărul la respectarea demnității și libertății de opțiune, la rezolvarea problemelor sociale și economice de la nivelul orașului, la întărirea spiritului civic. Faceți ca diploma obținută să aibă valoare.

Mihai Chirica
, primarul Municipiului Iași, a oferit o diplomă de excelență conducerii universității. Universitatea Petre Andrei din Iasi este o poveste de succes și așa trebuie să rămănă, pentru că a creat foarte mulți oameni de valoare care se regăsesc în multe instituții. Vremurile nu au fost tocmai propice pentru dezvoltare învățământului superior privat, iar acest lucru a fost și din cauza unei clase politice decadente care nu a înțeles că educația este temelia unei națiuni. Aveți motive să fiți mândri că sunteți studenți sau absolvenți ai acestei universități.Cred că este timpul să se facă reforma de care este atâta nevoie în învățământul superior românesc, iar cel privat să nu mai fie defavorizat.

Conf. Univ. dr. Anca Tompea
, Președintele Senatului UPA din Iași, a venit cu vești bune pentru comunitatea academică a universității. Prețuiesc fiecare clipă petrecută alături de voi, dragi studenți, pentru că împreună vom reuși să dăm societății specialiști de valoare. Acest nou an universitar vine cu câteva vești bune atât pentru profesori, cât și pentru studenți. Suntem o universitate care a trecut prin filtrul ARACIS. Suntem o universitate în care funcționează toate facultățile. Suntem o universitate care pune preț pe munca cadrelor didactice. Începând de săptămâna trecută se desfășoară în cadrul UPA, cu sprijinul Centrului de Dezvoltare Socială,  două proiecte cu finanțare europeană care îi vor cuprinde pe toți studenții universității, de la toate specializările. Aceștia vor face practică intensivă, vor beneficia de schimburi de experiență în Regiunea Nord-Est, dar și în afara țării, în Italia, în cadrul INFOR ELEA.


Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a remomerat, pentru cei prezenți în Aula Magna, istoria universității Anul acesta este special pentru noi pentru că intrăm în al 30-lea an de funcționare a Universității Petre Andrei din Iași. Acum 30 de ani, chiar în luna octombrie, ne-am adunat un grup de inițiativă, ne-am alăturat profesorului Petru P. Andrei, la el acasă, pe strada Karl Marx (actual Lascăr Catargi), care au pus bazele Fundației Academice Petre Andrei și care prin sentința civilă din 26 septembrie 1990 s-a înființat juridic. În cadrul ei am constituit Universitatea Petre Andrei din Iași. Pentru mine personal înseamnă proiectul vieții mele. Am rămas singura universitate privată acreditată din această regiune a țării. Domnia sa a transmis și un mesaj din partea domnului Costel Alexe, Ministrul Mediului, Pădurilor și Apelor, care nu putut fi prezent la eveniment.

La rândul său, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul universității,
a subliniat și mai tare importanța învățământului superior privat în peisajul național, oferind câteva informații statistice. Suntem printre puținele universități private rămase în România. Numărul acestora este de 28, iar din ele câteva sunt în proces de lichidare, iar ponderea studenților din mediul privat este de 13%. Noi, cei de la Universitatea Petre Andrei din Iași, cel puțin în Regiunea de Nord-Est, avem 25000 de absolvenți, avem economiști, actuali și foști primari. Să țineți aproape de colegii voștri, de cei mai mari și vă urez un an universitar bun.

După deschiderea anului universitar, a urmat Sesiunea Națională de Comunicări Științifice –„Dimensiunicontemporane ale dezvoltării. Fundalulromânesc al sincronizăriieuropene”, care a ajuns la cea de a XXVIII-a ediție. Prelegerea inaugurală, „Școală, învățare, creier”, a fost susținută de Prof. univ. dr. Alexandru Vladimir Ciurea. Școala ne educă, ne învață să ne ținem de mână, să ne iubim profesorii, ne apropie, ne unește. Școala ne face să luptăm împotriva tuturor greutăților vieții, a acestui virus de care ne este tuturor frică. Școala românească a produs carte, este un element de progres. Al doilea element a fost cel de învățare. Tot am cercetat dacă Lenin a fost cel care spus învățați,

învățați, învățați. Fraza este foarte corectă. Puteți învăța din orice. Nu lăsați cartea din mână. Elementul suprem este creier. Nu aveți idee ce inseamnă vorbire, faptul că puteți schimba cuvinte între dumneavoastră. Creierul trebuie să îl educăm, să îl modelăm.

În finalul evenimentului au fost loc prezentările a șase cărți:

  1. Comunismul între ideologie și practică, coordonator Ioana Drăgulin

Volumul a fost prezentat de Muzeograf Ioana Drăgulin și Prof. univ. dr. Doru Tompea.

  1. O lumină în întuneric. Democrație, stat de drept și drepturile omului într-o lume în schimbare, autor Radu Carp

Volumul a fost prezentat de Prof. univ. dr. Sorin Bocancea.

  1. Revoluția din 1989. Învinși și învingători, coordonatori Anneli Ute Gabanyi, Alexandru Muraru, Andrei Muraru, Daniel Șandru

Volumul a fost prezentat de Prof. univ. dr. Daniel Șandru și Politolog Alexandru Muraru.

  1. Drept penal. Partea generală. Vol. I și II, autor Mihai Ștefănoaia
    Volumul a fost prezentat de Conf. Univ.dr. Mihaela Laura Pamfil.
  2. COVID-19. Dimensiuni ale gestionării pandemiei, coordonator Sorin Bocancea

Volumul a fost prezentat de Directorul Editurii Junimea Lucian Vasiliu.

  1. Comunismul în postcomunism. Nostalgii și Nostalgici, Revista POLIS, volum VIII, Nr. 3(29), Serie nouă, iunie-august 2020, volum coordonat de Mioara Anton și Daniel Șandru

Volumul a fost prezentat de Prof. univ. dr. Daniel Șandru.