MG 3639 resize

UPA și Iașiul găzduiesc Bruxelles-ul

 MG 3639 resizeTimp de patru zile Galeria de Artă ”Amfiteatru” a Universității ”Petre Andrei” din Iași găzduiește, pe foaierul de la etajul șase, o expoziție de artă plastică inedită – ”9 pentru România Magică – 9 pour la Roumanie Magique”, un eveniment în avampremieră pentru capitala Uniunii Europene, Bruxelles

 

 MG 3683 resizeArtiști, studenți și cadre didactice au asistat la vernisajul expoziției, care își propune să promoveze nouă artiști români în străinătate. Constantin Dumitru, editorul general al publicației Top Business, a declarat că vernisajul de la universitatea ieșeană are o semnificație aparte. ”Acum și aici avem 9 artiști români, patur din Iași și cinci din București. Prin această expoziție se creează un tandem interesant între capital Uniunii Europene, Bruxelles, și viitoare capitală cultural europeană, Iașiul”.

 

 MG 3703 resizeCuratorul evenimentului a fost Mihai Precup care a ”mulțumit universității pentru faptul că a făcut posibilă această minunată întâmplare”. ”Iată, într-o universitate care nu are în curriculă o disciplină precum arta plastic ne pune la dispoziție acest loc minunat și îmbrățișează acest proiect. Expoziția ”9 pentru România magică” nu este o expoziție care vrea să adreseze doar străinătății, cu toate că, mulți dintre cei care își expun lucrările aici, sunt mult mai bine cunoscuți în afara granițelor țării”, a completat Mihai Precup. 

 MG 3731 resizePrezent la vernisaj, Prof.univ.dr. Constantin Tofan, de la Universitatea de Arte din Iași a propus organizatorilor ca de acum înainte ”Galele de Artă Amfiteatru” de la UPA să se schimbe în ”Galele Amfiteatru Sabin Bălașa”. ”Întâlnirea pe care am avut-o acum câțiva ani cu cei care astăzi ne-au invitat la acest vernisaj nu a fost deloc întâmplătoare. Am mai avut în primăvară o expoziție frumoasă, ”Profesori și studenți”, dar și acum e una original, dar și dificilă din punct de vedere al cromaticii și al realizării lucrărilor. Să nu uităm că Iașiul are artiști de seamă, precum Sabin Bălașa și cred că ar fi oportun ca această galerie să poartă și numele marelui creator ieșean”, a declarat Prof.univ.dr. Constantin Tofan.

La rândul său, rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea, a declarat că își dorește ca ceea ce a început în primăvară să se constituie într-un proiect de mare anvergură. ”Galeria de Artă Amfiteatru oferă publicului al doilea vernisaj, al unei expoziții de artă plastic, ”9 pentru România magică”, de fapt, o avampremieră pentru Bruxelles. Expoziția prezintă lucrări ale unor pictori de referință din domeniu, atât ieșeni și moldoveni de-ai noștri, cât și din București, iar pentru noi, ca universitate care a susținut întotdeauna cultura și arta, este o onoare să expunem în cadrul instituției operele lor”, a conchis rectorul universității ieșene. 

 MG 3620 resizePe simezele galeriei ieşene vor fi lucrări aparţinând artiştilor Radu Dărângă, Mihail Gavril, Răzvan Paul Mihăescu, Vasile Pop Negreşteanu, Liviu Suhar, Dumitru Macovei (Bacău) şi ieşenii Felix Aftene, Dragoş Pătraşcu, Corneliu Vasilescu şi Constantin Tofan.

Galeria de artă ”Amfiteatru” este un  proiect al universității ieșene  în colaborare cu Universitatea de Arte din Iași și cu publicațiile ”Top Bussines” și ”Piața de Artă”.

 

 

 MG 3686 resize  MG 3693 resize
 MG 3608 resize  MG 3601 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.