Universitatea „Petre Andrei” din Iași a găzduit astăzi, 20 octombrie 2021, lansarea cărții „Ieșind din mintea captivă”, de Prof. univ. dr. Anton Carpinschi, apărută la Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Volumul propune un demers autoreflexiv-terapeutic dedicat explorării orizonturilor aflate dincolo de mintea captivă. „Ieșirea din mintea captivă” se dorește, înainte de toate, o călătorie spre diminuarea insecurităţii personale și interpersonale prin cultivarea minții, explorarea conştiinţei sinelui și responsabilizarea acţiunii.

Cartea a fost prezentată de Florin Cîntic, Directorul Arhivelor Naționale, Filiala Iași, Prof. univ. dr. Alexandru Tofan, Universitatea „Al I. Cuza” și Prof. univ. dr. Cristian Bocancea, Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

Florin Cîntic a catalogat cartea lansată astăzi drept „o carte densă, plină de concepte, care provoacă cititorul mai puțin obișnuit să ia în piept lecturi profunde și complexe. Volumul profesorului Anton Carpinschi este un eveniment din două puncte de vedere: în primul rând pune în discuție o temă extrem de vie și de importantă pentru secolul al XX-lea și, îndrăznesc să spun, pentru contemporaneitate, adică gândirea captivă. În a doilea rând, profesorul Carpinschi face analiză academică, o descriere și o construcție de sistem filosofic. La rândul său, Prof. univ. Dr. Alexandru Tofan a precizat faptul în acest volum profesorul Anton Carpinschi dă un sens aparte gândirii captive, nu ca pe o situație abstractă, ci ca pe o experiență proprie. „Imi găsesc locul aici pentru că avem în față o carte de fillsofie. Aș pleca de la tema cărții, care este una veche, pe care o regăsim chiar și in filosofia antică, apoi în începuturile modernității. Este o carte dificilă, pentru că domnul Carpinschi dorește să argumente valoarea terapeutică a autoreflexivității prin foarte multe instrumente teoretice. Aparatul teoretic al cărtii este foarte dezvoltat si bine construit”. Prof. univ. Dr. Cristian Bocancea a punctat limbajul specific pe care cartea îl propune cititorilor, un limbaj care nu este foarte ușor de înțeles. Primul efect a fost sa mă gandesc la Francis Bacon – Idolii tribului,Idolii peșterii, Idolii forului, Idolii teatrului. Titlul cărții, la gerunziu, nu înseamnă că ai și ieșit, ci că ești pe cale de a o face. Ne naștem într-un context filosofic, ne maturizam cu anumitele paradigme, plonjăm în altele”.

Autorul cărții, Prof. univ. Dr. Anton Carpinschi a explicat titlul, precizând faptul că „gerunziul folosit arată o acțiune în desfășurare. Nu cred că, de-a lungul vieții, ieșim complet din erorile și limitele minții noastre, dar încercăm. Titlul transmite acest mesaj, ieșind, dorind, vrând și reluând tot timpul acest proces. Adică, personajul principal al cărții este alter ego, autoreflexivitatea terapeutică. Acesta sunt eu care mă gândesc pe mine însumi în speranța că reflexivitatea mă lecuișeste, mă tratează

Prof. univ. Dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a precizat faptul că autorul cărții este o personalitate care este nu doar prieten a comunității de la UPA, ci și membru al ei, pentru că „domnul Profesor Anton Carpinschi este unul dintre fondatorii Facultății de Științe Politice și Administrative de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Titlul este foarte incitant pentru că, cel puțin în prezent, când se vorbește de manipulări și prejudecăți, a vorbi despre gândirea captivă devine o obligație”.

Evenimentul s-a desfășurat în Sala Senat a Universității și a fost moderat de Prof. Univ. Dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA, care a catalogot titlul drept „o metaforă avertisment, abordând într-o manieră personală teme precum ieșind din mintea captivă, regăsirea sinelui, despre regăsirea sinelui dincolo de sine. O carte incitantă pentru cei din zona noastră”.