Scriitorul și publicistul, William Totok, cofondator al Grupului de Acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat) (1972-1975), a susținut ieri, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, o conferință cu tema „Grupul de Acțiune Banat. Cultură, ideologie și rezistență în România comunistă”.

William Totok a precizat că se află pentru a doua oară la Iași și a realizat o prezentare a grupurilor minoritare din România.. „Noi, în „Grupul de acțiune Banat”, nu doream să răsturnăm sistemul, ci îl criticam. Noi eram cu toții de stânga și doream o stângă europeană, fiind conectați la ideile Școlii de la Frankfurt. Securitatea a înțeles altceva. Noi, ca strategie, am crezut că suntem mai inteligenți ca ei, dar nu am fost. Am decis să colaborăm și să le spunem ce vrem noi, dar ei aveau și alte surse decât cele pe care le știam noi. De aceea, atunci când îmi cereau să interpretez un text sau o poezie pe care ei o considerau suspectă sau dușmănoasă, atunci când eu le demonstram că nu este cum cred ei, pentru ei era o dovadă clară că este. Așa am ajuns în pușcărie. Nici în situația în care m-au pus nu am vrut să plec din țară. Am mai rezistat 10 ani. Abia atunci când mi-au interzis să mă angajez, să-mi câștig existența, am acceptat să părăsesc România. Nu am făcut-o cu bucurie. Aici sunt toți prietenii mei. Mă întâlnesc cu ei pe stradă, la Timișoara sau la București. În Berlin nu întâlnesc pe stradă nimeni cunoscut. Faptul că acum sunt aici cu dumneavoastră exprimă mai bine ceea ce vreau să spun.”
Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, moderatorul evenimentului, a precizat că însăși conferința susținută de către William Totok este o prezentare a propriei personalități.  „Este o onoare să-l avem ca oaspete pe scriitorul și publicistul William Totok, pentru mulți dintre români fiind o recognoscibilă voce de la „Europa liberă”. Nu voi intra în amănunte cu prezentare domniei sale, pentru că însăși conferința pe care o susține este una autobiografică. Fiind unul dintre cei nouă fondatori ai „Aktionsgruppe Banat”, William Totok a avut parte de un contact dur cu forța autorității comuniste, într-un spectru larg: de la arestare până la interzicerea drepturilor. Dacă mulți se simțeau ușurați atunci când Securitatea le cerea să părăsească țara, William Totok a fost unul dintre cei ce nu au vrut să plece. Caz greu pentru Securitate, căreia i-a mai stat „în gât” încă zece ani. Și multora încă le mai stă.

***
William Totok (n. 21 aprilie 1951, Comloșu Mare) este un poet, prozator, eseist și jurnalist german, originar din România. În perioada 1973–1979 a studiat, cu întreruperi, germanistica și romanistica la Universitatea din Timișoara, timp în care a lucrat și ca muncitor necalificat la o fabrică de cărămizi.

Cofondator al Grupului de Acțiune Banat (Aktionsgruppe Banat) (1972-1975), a fost ținut în arest preventiv timp de 8 luni pentru „propagandă împotriva orânduirii socialiste” (1975-1976). După încheierea studiilor, a funcționat ca profesor de germană și română în localitatea Tomnatic din Banat, apoi (1982–1985) ca redactor la un ziar de limbă germană din Timișoara.