Universitatea „Petre Andrei” din Iași organizează, în cadrul SIMPOZIONULUI NAȚIONAL CU PARTICIPARE INTERNAȚIONALĂ. KREATIKON: Creativitate-Formare-Performanţă. „Creativitate și inovare – premise ale excelenței în educație”, ediția a XX-a, workshop-ul Tulburările de neurodezvoltare. Diagnostic clinic. Elemente cheie ale evaluării.
Formator:
Lector univ. dr. Alice Florentina PRUTEANU, psiholog principal
Evenimentul va avea loc pe 6 aprilie 2025, în intervalul orar 09:00 – 12.00, în Aula Magna, str. Codrescu nr.6.
Descriere workshop:
- Tulburarile de neurodezvoltare reprezintă un grup de afeqiuni cu debut în perioada de dezvoltare. De obicei, acestea se manifestă destul de devreme în cursul vietii persoanei, de cele mai multe ori inainte de perioada de ș Sunt caracterizate prin deficite de dezvoltare care produc afectari functionale in sfera personala, sociala, școlara sau profesionala. Gama deficitelor variaza de la limitari extrem de specifice privind invatarea sau controlul functiilor executive, la afectari mult mai generale care vizeaza abilitatile sociale sau inteligenta. Tulburarile de neurodezvoltare apar de obicei in comorbiditate unele cu altele.
- Din categoria tulburarilor de neurodezvoltare fac parte: dizabilitatile intelectuale, tulburarile de comunicare, tulburarea din spectrul autist (TSA), tulburarea hiperactiva cu deficit de atentie (ADHD), tulburarea specifica de invatare (TSI), tulburarea de dezvoltare motorie, alte tulburari de neurodezvoltare specificata/nespecificata.
- Utilizarea specificatorilor pentru tulburarile de neurodezvoltare imbogatește descrierea evolutiei clinice și a simptomatologiei curente a individului. Specificatorii care descriu tabloul clinic sunt „varsta de debut sau gradul de severitate”, pe cand cei care au rol in cunoașterea etiologiei bolii sau evolutia acesteia sunt „asocierea cu o afectiune genetica sau medicala cunoscuta sau cu un factor de mediu”.
- In stabilirea cu acuratete a unui diagnostic psihologic, este nevoie sa cunoaștem cat mai bine atat aplicarea și interpretarea testelor de screening diagnostic, elementele de diagnostic, elementele asociate care vin in sustinerea diagnosticului, markerii de diagnostic, comorbiditatile, diagnosticul diferential.
- Dezvaluirea fiecarui element cheie este crucial in stabilirea cu exactitate a diagnosticului dar și a urmatorilor pași in recuperarea și integrarea educationala și sociala a individului.
This post is also available in: Engleză