MG 2174 resize

Ziua copilului rememorată în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est ”

 MG 2174 resizeZiua copilului a fost marcată prin două evenimente inedite organizate în cadrul proiectului anual al Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași: o expoziție cu obiecte din regimul comunist, realizate sub coordonarea Prof. Tiberiu Părpăuță, culese de elevii de la Colegiul Economic Administrativ Iași și dezvăluirile unei copilării din perioada comunistă istorisită de Lăcrămioara Stoenescu în cartea „Copii dusmani ai poporului”.

 

 MG 2205 resizeAvem de a face cu o expoziție fotografică ce a făcut parte dintr-un proiect al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. E un altfel de muzeu, însă aici, pe foaierul Aulei Magna, se află doar o parte din ceea ce noi am reușit să adunăm. În mare parte sunt documente originale, semnate în original de către Nicolae Ceaușescu, dar și multe obiecte care erau folosite pentru uzul casnic și nu numai în perioada regimului comunist”, a declarat în deschiderea evenimentului Prof. Tiberiu Părpăuță, curatorul expoziției. Una dintre elevele care a contribuit la adunarea exponatelor a precizat că ”a rămas uimită de evenimentele petrecute în acea perioadă, cu atât mai mult cu cât nu a apucat că o trăiască și o cunoaște doar din poveștilor părinților”.

 

 MG 2212 resizeDoamna Inspector Lăcrămioara Iordăchescu, prezentă la eveniment a felicitat atât ideea elevilor de la Colegiul Economic Administrativ ”care nu sunt la prima acțiune de genul”, cât și pe coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, pe care l-a considerat drept „un exercițiu foarte bun”.

În partea a doua a evenimentului, elevii și studenții au putut afla despre copilăria trăită de Lăcrămioara Stoenescu în perioada regimului comunist, fapt ce a stat la baza uneia dintre  cărțile scrise de aceasta – „Copii dușmani ai poporului”. MG 2214 resize

Am venit cu mare dorință de vedea această expoziție și totodată la invitația domnilor Sorin Bocancea și Daniel Șandru cu care am mai colaborat. Ceea ce fac ei prin acest proiect este extraordinar. Cartea „Copii dușmani ai poporului” vorbește despre copilăria mea dramatică. Depostarea a 800 de copii din Giurgiu în toate orașele și satele din țară. Acești dusmani ai poporului erau fie deținuții politici, negustorii, macedonenii, basarabenii refugiați, femeile deportate.  Pentru mine copilăria în comunism a fost o dramă. A fost, mai întâi, arestarea tatălui meu apoi deportarea în acel tren de vite pentru 7 zile, iar în final exmatricularea din clasa a 5-a. Acum cred că aceste lucruri s-au întâmplat tocmai pentru a scrie această carte. Voi trebuie să știți adevărul despre comunism și nu din cărțile de literatură, ci din istorisirile și declarațiile celor care au trăit acele orori”, a conchis autoarea cărții. 

 MG 2220 resizeProf.univ.dr. Sorin Bocancea, coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, a precizat că ”evenimentele de astăzi au ca scop marcarea zilei de 1 iunie, ziua copilului. Această expoziție, manifestarea cu numărul 12 din cadrul proiectului, ne aduce în față tot felul de obiecte care ne aduc aminte ce a însemnat comunismul pentru noi. Cartea doamnei Lăcrămioara Stoenescu, al 13-lea eveniment, prezintă pe unul dintre dușmanii poporului care a continuat să rămână cu acest statut” MG 2325 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.