Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Prorector al Universității „Petre Andrei” din Iași”, a participat astăzi, 13 decembrie 2024, la conferința de lansare a seriei de evenimente „Sfârșituri alternative ale comunismului în România„, care își propun să marcheze cei 35 de ani de la Revoluția română, din Decembrie 1989.

Sunt onorat să participat la această serie de evenimente. Sunt mulți ani de când mă preocupă acest subiect. La Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în cadrul programului de Științe Politice, tema centrală este decomunizarea României. Am fost întrebat, de multe ori, de ce ne mai preocupăm de această temă, a comunismului, pentru că este una depășită. Acest lucru nu este adevărat. Recent, o persoană publică din România a declarat că în țara noastră comunismul nu a fost aplicat așa cum trebuie și că fascismul de astăzi este o urmare a anticomunismului, care a omorât anticorpii în societate. Este o judecată aberantă. Facismul de astăzi, din România, a apărut ca urmare a nevindecării de comunism a societății românești. Ani la rând s-a vorbit despre comunism ca un Rai pierdut. Acum 35 de ani am căzut din Eden și iată ce bine era când mâncam pâine cu zahăr. Toate aceste nostalgii cultivate au pregătit revenirea totalitarismului sub această formă, a fascismului de sorginte putinistă, dar cu culoarea locală. România a știut să creeze și comunism, și fascism, în variante originale. Această serie de evenimente, pe care o inaugurăm astăzi, ar trebui să pătrundă cât mai mult în societate. Ar trebuie ca în fiecare zi să avem câte un eveniment, oriunde în țară, care să arate nocivitatea comunismului și faptul că această stafie încă ne bântuie”.

UPA din Iași este partener al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), care organizează la Iași, în zilele de 1314 și 15 decembrie 2024, Seria de Evenimente „Sfârșituri alternative ale comunismului în România„, pentru a marca cei 35 de ani de la Revoluția română din Decembrie 1989.

La conferința de presă au mai participat Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, Alexandru Muraru, Deputat, Dragoș Hotea, Secretar de Stat,Candelaria Prim-Ministrului Guvernului României, Bogdan Mureșanu, regizorului filmului „Anul Nou care n-a fost”, Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele executive IICCMER.

Trei zile14 evenimente publice cu acces gratuit pentru public: conferințe susținute la Palatul Culturii, o dezbatere despre ce s-a întâmplat la Iași pe 14 decembrie 1989, moderată de politologul Sorin Bocancea, la Palatul Braunstein, spectacolul de operă „Revuluția„, regizat de Alexandru Nagy in colaborare cu Opera Națională Română din Iași3 expoziții la Palatul CulturiiPalatul Braunstein și in Tramvaiul Comunismuluiproiecția a 3 filme (între care „Anul Nou care n-a fost„, în regia lui Bogdan Mureșanu), la Cinema Ateneu și 2 lansări de carte la Cărturești Palas.

Toate acestea pentru a ne reaminti, împreună, că democrația și libertatea s-au câștigat, în 1989, cu pierdere de vieți și că tirania nu trebuie să se mai întoarcă vreodată.

Mai multe informații cu privire la programul evenimentelor puteți regăsi la acest link: https://www.facebook.com/InstitutuldeInvestigareaCrimelorComunismului