Profesori universitari, psihologi, terapeuți, specialiști în domeniul psihosexualității și studenți au participat, în perioada 26-27 noiembrie 2024, la Conferința Națională cu participare internațională Psihosexualitatea în secolul 21: noi paradigme și provocări.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți și Asociația Surâsul Albastru.

Manifestarea a fost relevantă pentru înțelegerea domeniului psihosexualității, a noilor paradigme referitoare la identitățile de gen, orientările sexuale și relațiile interpersonale, care sunt într-o continuă schimbare. În secolul 21, tehnologia a avut un impact semnificativ asupra modului în care indivizii trăiesc și experimentează sexualitatea. De la întâlnirile online, la extinderea accesului la informații și imagini sexuale, tehnologia schimbă modul în care oamenii interacționează și se raportează la propriile dorințe și comportamente. Violența sexuală, traumele și impactul acestora asupra sănătății mintale a victimelor, sunt adesea neglijate sau insuficient tratate.

„Această conferință a dorit să conștientizeze aceste probleme. Aceste teme au fost abordate de experți din domeniu, care au împărtășit cercetările lor recente și soluțiile, care au putut face o diferență semnificativă în viața indivizilor și a comunităților în care trăiesc”, a precizat Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, coordonatorul conferinței.

Programul evenimentul a cuprins prelegeri și dezbateri de interes pentru cei prezenți fizic, cât și online pe parcursul celor două zile de conferință. În deschiderea conferinței, Conf. univ. dr. Teodora-Liliana PRELIPCEAN, Rector Universitatea „Petre Andrei” din Iași, a transmit salutul comunității academice tuturor celor prezenți și a urat mult succes lucrărilor.

Seria prelegerilor, din prima zi, a fost deschisă de Gholamali MOHAMMADIFARD, Psiholog, director al Centrului de Consiliere Psihologică și Orientare în Carieră, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, cu tema ,,Rolul culturii în modelarea percepției și practicii sexuale”, urmată de Tudor MITASOV– terapeut, formator terapie comportamentală cu tema ,,Specificul sexualității în cazul copiilor și adulților cu autism„. A urmat Fadila Anca MARIN, Certificare Core desires Somatica Institute, cu prelegerea ,,Curajul de a vorbi despre sex”.  Psihoterapeutul specialist Constantin CORNEA a încheiat prima zi cu o prezentare cu tema ,,Viața sexuală în cuplu. Probleme și Rezolvări.

A doua zi a conferinței a cuprins prelegeri susținute de Bebe MIHĂESCU, Medic, hipnoterapeut, specialist în psihologie medicală, psihosexologie, psihologie transpersonală, psihosomatică, psihoterapie, psihoterapeut de orientare experiențială, cu tema: „A face dragoste ca în paradis!”; Psiholog clinician, coach, supervizor Prof. univ. dr Ion DUVAC cu tema „Psihosomatizarea traumelor sexuale” și Asist. Univ. Simion Dănuț SIMION – Psiholog, specialist pe relații consensuale non-monogame, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, cu tema „Analiza și explorarea sextingului în relațiile intime ca formă de infidelitate.”

„Această conferință a promovat un dialog deschis și informativ despre evoluțiile și provocările în domeniul psihosexualității. Sperăm că a putut ajuta la mai buna înțelegere a complexității acestei teme și va contribui la crearea unui mediu mai informat și mai incluziv. Mulțumim participanților că au ales să fie parte a acestui eveniment și sperăm ca această conferință a fost un punct de plecare pentru viitoare colaborări și inițiative valoroase în domeniul psihosexualității”, a precizat Lector univ. dr. Narcisa Gianina Caranfil, coordonatorul conferinței.

În cadrul conferinței au fost prezentate de către doamna Prof. univ. dr. Stoica Cristina și două cărți care tratează în mod special subiectul conferinței: Autismul – sexualitate ciudată, controlabilă, de Tudor Mitasov, Inge Jose Smelik; și Sindromul Asperger – O poveste de dragoste, de Keith Newton, Sarah Hendrick.