Studenții Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență socială, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în cadrul proiectului educațional: Parteneriat instituțional și mobilitate academică, dedicat sensibilizării studenților cu privire la nevoile și realitățile cu care se confruntă persoanele cu dizabilități, au participat la o serie de vizite organizate în două centre de protecție pentru persoane cu dizabilități: Complexul de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități, din Dragomirești, județul Neamț și Complexul Rezidențial de Servicii Sociale „Barbara Stamm”, din Păstrăveni, județul Neamț.
Acest proiect face parte dintr-o inițiativă de mobilitate academică, concepută pentru a oferi studenților ocazia de a înțelege mai bine nevoile persoanelor cu dizabilități și de a învăța din experiența specialiștilor care activează în domeniul protecției sociale.
Vizita a fost inițiată și organizată de către doamna Lector univ. dr. Marta Iuliana Vicol, directorul programului postuniversitar Profesor de sprijin pentru persoanele cu cerințe educative speciale, doamna Lector univ. dr. Ana Maria Lăzărescu și doamna Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, Decanul Facultății. Programul de vizite i-a inclus pe studenții de la programele de studiu Psihologie și Asistență Socială. Scopul principal al acestei activități a fost să ofere studenților o perspectivă directă asupra provocărilor și dificultățile cu care se confruntă persoanele adulte cu dizabilități, cât și asupra modului în care cele două complexe rezidențiale pot sprijini integrarea acestora.
„Este esențial ca studenții noștri să înțeleagă complexitatea serviciilor de suport pentru persoanele cu dizabilități și să dobândească abilități profesionale în acest domeniu. Vizitele efectuate reprezintă un pas important în pregătirea lor pentru o carieră în psihologie și asistență socială”, a declarat Lector univ.dr. Ana Maria Lăzărescu.
Pe parcursul vizitei, studenții au fost întâmpinați de echipa de specialiști ai complexului, care dețin o vastă experiență în lucrul cu persoanele cu dizabilități, care le-au prezentat studenților serviciile oferite, precum reabilitarea psihosocială, educația continuă și activitățile recreative, structura și organizarea centrelor, specificul programelor de suport și importanța terapiei ocupaționale în procesul de integrare socială a beneficiarilor. Participanții au avut ocazia să interacționeze cu beneficiarii serviciilor, să le asculte poveștile și să observe felul în care rutina zilnică este structurată pentru a răspunde nevoilor fiecăruia, asistând la sesiuni de terapie ocupațională, care includ activități creative, educative și practice, menite să le dezvolte abilitățile și să le ofere un grad sporit de independență.
Acest parteneriat aduce un beneficiu reciproc atât pentru studenți, cât și pentru centrele de protecție. Studenții au ocazia să acumuleze cunoștințe practice și să observe îndeaproape metodologiile de lucru, iar centrele au oportunitatea de a promova deschiderea și colaborarea cu mediul academic, aspecte esențiale în dezvoltarea de noi abordări și practici în sprijinul persoanelor vulnerabile.
„Această experiență a fost extrem de valoroasă pentru noi”, a declarat Victoria Cernat, studentă la programul Psihologie, participant la vizită. „Ne-a ajutat să înțelegem mai bine dificultățile și talentele acestor oameni, dar și importanța empatiei și a sprijinului comunității. Este esențial să conștientizăm că fiecare persoană, indiferent de provocările pe care le întâmpină, are dreptul la o viață demnă și activă. Am simtit dăruire, empatie, bucurie și speranță. Personalul și organizatorii își arată zilnic dedicarea extraordinară față de beneficiarii adulți cu dizabilități. Personalul își arată zilnic dedicarea extraordinară față de beneficiarii adulți cu dizabilități. Felicitari doamnelor director Nicolle Birnat și Anca Machidon – am fost impresionați. Mi s-au umezit ochii adesea de recunoștință. Mulțumim CRSS „Barbara Stamm” Pastraveni și CSPAD Dragomirești pentru primirea călduroasă a studenților de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Mulțumim pentru experiența valoroasă de învățare!
„Vizita ne-a arătat cum dăruirea autentică transformă vieți. În acest loc, am întâlnit oameni care, așa cum spunea Carl Rogers, „oferă o prezență autentică ce hrănește sufletul celuilalt”. În fiecare gest și privire am văzut cum ‘te văd, te aud’ devine realitate – o manifestare profundă a grijii și a empatiei. Cuvintele parcă nu au valoare pentru a descrie modul profesionist în care acești oameni își îndeplinesc munca și felul în care fiecare rezident este îngrijit cu atenție și respect. Dormitoarele, sălile de mese, cabinetele și atelierele sunt mai mult decât simple spații; sunt sanctuare de recuperare și speranță. Prin lucrările lor creative, rezidenții ne-au oferit o lecție despre puterea interioară și frumusețea spiritului uman. Vizita a fost o oportunitate de învățare și reflecție. Am avut ocazia să descoperim adevărata valoare a empatiei și a grijii pentru cei din jur. Această experiență ne-a îmbogățit nu doar cunoștințele, ci și sufletul, a precizat Răzvan Rădulescu, student la specializarea psihologie, anul III.
„Prin această inițiativă, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență socială își reafirmă angajamentul de a contribui la formarea de profesioniști dedicați și empatici, capabili să înțeleagă și să sprijine nevoile speciale ale comunității, care să aprecieze și să promoveze incluziunea socială. Vizita studenților în cadrul celor două Centre de Servicii pentru Persoane Adulte cu Dizabilități a fost un pas important spre promovarea integrării și a respectului față de diversitate”, a declarat Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica.
„Aducem mulțumiri doamnelor director Nicoleta Bîrnat și Anca Bîrnat pentru ospitalitatea oferită studenților în cadrul vizitei desfășurate. A fost o experiență deosebită, care ne-a oferit ocazia să înțelegem mai bine activitatea și impactul pozitiv pe care îl au asupra vieții persoanelor cu dizabilități. Întâlnirile cu echipa celor două centre și prezentările realizate ne-au oferit perspective valoroase asupra provocărilor și reușitelor din domeniul serviciilor pentru persoanele cu dizabilități. Munca pe care o depuneți este însemnată și apreciată. Vă mulțumim pentru deschiderea și disponibilitatea de a ne împărtăși din propria experiență”, a precizat Lector univ. dr. Marta Iuliana Vicol.