Universitatea „Petre Andrei” din Iași și-a deschis, și în acest an, porțile către specialiștii și studenții din domeniile Psihologie, Asistenţă Socială, Drept, Economie, Științe Politice și Informatică, în cadrul celei de a XXXII-a ediții a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice – „Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul românesc al sincronizării europene”. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 28-29 iunie 2024.
În deschiderea ceremoniei, Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a mulțumit tuturor invitaților pentru participare, precum și cadrelor didactice și studenților care s-au înscris, cu lucrare, la ediția din acest an a sesiunii de comunicări, subliniind că este a X-a ediție coordonată de domnia sa.
Seria manifestărilor a demarat cu ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Prof. univ. dr. Radu Carp. Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, Conf. univ. dr. Anca Tompea, a precizat că „pentru UPA este o onoare de a-l primi, în mod oficial, în comunitatea academică pe distinsul Profesor Radu Carp”. Evenimentul a continuat cu citirea referatului privind propunerea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Facultății de Științe Politice și Administrative, de către Conf. univ. dr. Sabin Drăgulin, Decanul facultății, și cu Laudatio prezentat de către Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Președintele Comisiei de acordare a titlului. „Parcursul profesional al Profesorului Radu Carp este unul exemplar sub toate componentele: academic, științific și public. O parcurgere a bogatei sale biografii dovedește acest lucru. Absolvent al Facultății de Drept a Universității din București, domnia sa s-a orientat spre domeniul vast și încă în configurare al Științelor politice. Astfel, în 1996, a absolvit cursurile de master în Studii europene şi relaţii internaţionale la Institut Européen des Hautes Etudes Internationales din Nice, Franța. A urmat apoi, în 2002, obținerea titlului de doctor în Drept la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (2002). În prezent, este Profesor titular la Facultatea de Științe Politice a Universității din București”. Laudatio pentru domnul Prof. univ. dr. Radu Carp poate fi citit în integralitate pe www.upa.ro.
Conf. univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, a supus la votr acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Profesorului Radu Carp, iar Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean, Rectorul UPA, i-a înmânat acestuia diploma de Doctor Honoris Causa și însemnele universității.
Festivitatea a continuat cu discursul domnului Prof. univ. dr. Radu Carp, care a mulțumit comunității academice de la UPA pentru acordarea acestui titlu. „Pentru mine este o zi cu totul specială, o zi emoționantă din mai multe puncte de vedere. Mă gândeam retrospectiv, prima dată când am luat contact cu Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost în urmă cu mai bine de 10 de ani. Împreună cu un coleg și prieten al universității dumneavoastră, Ioan Stanomir, veneam la Iași, tot la o sesiune de comunicări, inițiată de Sorin Bocancea, pe tema Constituției. Astăzi putem face un bilanț de etapă, pentru că sunt convins că vom continua să colaborăm la manifestări științifice, la publicații, la tot ce înseamnă viață academică. Această colaborare are la bază ceva foarte solid, convingerea în valorile democratice, convingerea în faptul că universitățile pot promova aceste valori, convingerea că putem transmite tinerelor generații valorile pe care noi le-am moștenit sau învățat în timpul studiilor, convingerea că drepturile omului pot fi promovate și respectate. Când am început colaborarea cu Universitatea „Petre Andrei” din Iași nici prin cap nu îmi trecea că Revista POLIS, la care am fost în redacția primelor numere, va ajunge astăzi la numărul 44”.
Prof. univ. dr. Radu Carp a susținut prelegerea inaugurală a sesiunii de comunicări cu tema „Puterea fără politică?. Criza reprezentării, povara populismului și tentația autocrației”. „Am încercat să parcurg mai multe tipuri de prelegeri, în contextul acordării unei asemenea distincții, pentru a găsi tonul necesar. O asemenea prelegere nu trebuie să aibă nici tonul excesiv laudativ, nici să facă referire la vreo instituție, ci să abordeze problemele care pot fi analizate dintr-un punct de vedere obiectiv, conectat la realitate. M-am gândit că problema democrației, a modului cum este negată democrația astăzi și care sunt soluțiile în acest sens, ar fi cea mai potrivită alegere, cu atât mai mult pentru pentru publicul tânăr”.
Seria manifestărilor a continuat cu lansările a trei volume și a numărului 44 al Revistei de Științele Politice – POLIS.
Primul volum lansat a fost „Regimuri politice totalitare și autoritare. Italia și Europa Orientală în perioada interbelică”, coordonat de Dan Mihalache și Sabin Drăgulin. Prezentarea cărții a fost realizată de Prof. univ. dr. Anton Carpinschi. „Îmi revine plăcuta misiune de a spune câteva gânduri și impresii legate de o recentă apariție editorială. Mărturisesc că nu pot face imediat acest lucru pentru că sunt, încă, sub impresia prelegerii susținute de profesorul și prietenul nostru Radu Carp. Nu întâmplător, probabil că firul văzut sau nevăzut al destinelor leagă tema, problema atât de dezbătută în prelegerea colegului nostru de titlul cărții pe care o prezentăm astăzi. E vorba despre un volum colectiv, intitulat Regimuri politice totalitare și autoritate, deci aduce, cumva, a putere fără politică. Vine un adagio în acest titlu care ne aduce într-un context, Italia și Europa Orientală în perioada interbelică. Deci, vremurile de acum 100 de ani se cam repetă”.
Următorul volum lansat a fost cel semnat de Profesorul Radu Carp, Punctul de cotitură. Ruptură, continuitate și transformarea democrațiilor. „Este o onoare, un privilegiu să pot organiza această a doua lansare a volumului la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Eu nu știu care este rețeta succesului de la universitatea dumneavoastră pentru că nu știu al câtulea eveniment, din acest an, este bazat pe lansări de cărți și reviste noi. Vă spun sincer că multe universități din România nu reușesc să aibă o asemenea producție editorială”.
Sorin Bocancea a prezentat volumul, despre care a precizat că a realizat o descriere mai detaliată în numărul 44 al Revistei de Științe Politice POLIS. „Este o culegere de texte pe care Radu Carp le-a scris din 2021 încoace, texte care au putut fi lecturate în cotidianul Adevărul. Senzația pe care o ai atunci când citești acest volum este că autorul ține globul pământesc în mână și îl răsucește să vadă unde mai sunt probleme pentru că, așa cum ne anunță de la început, sunt rare momentele când se întâmplă catastrofe simultan”.
În cadrul manifestărilor a fost lansat si cel mai recent volum apărut la Editura POLIS BOOKS, Calea europeană a Republicii Moldova. De la mitologii și incertitudini la acțiune, coordonat de Sorin Bocancea și Radu Carp. E. S. Ion Coșer, Consulul General al Republicii Moldova la Iași, a fost prezent la eveniment și a precizat că apariția acestui volumul are loc într-un moment foarte potrivit, pentru că „Republica Moldova este plenar angrenată într-un proces de aderare la Uniunea Europeană. Săptămâna aceasta, luni, au început negocierile, care vor fi de durată și care vor cuprinde tratative cu fiecare stat membru al Uniunii Europene. Foarte sugestiv titlul acestei cărți. Anul acesta, pe 27 august, Republica Moldova va împlini 33 de ani de la declararea independenței, o vârstă matură, dar cu toate acestea perioada a fost exact cum sugerează și titlul acestui volum, una de indecizii, ezitări, de la o extremă la alta”.
Volumul poate fi descărcat, în mod gratuit, de pe site-ul Editurii Polis BOOKS, www.polisbooks.ro.
În final a fost prezentat numărul 44 al Revistei de Științe Politice POLIS – Spațiul Schengen. De ambele părți ale granițelor. Prezentarea a fost realizată de Sorin Bocancea și Sabin Drăgulin. „Ideea acestei teme a venit din partea domnului Profesor Doru Tompea, iar textele s-au adunat foarte greu. Lumea nu a vrut să scrie despre Spațiul Schengen. Sabin Drăgulin a mobilizat prietenii din Albania și Italia pentru ca, în cele din urmă, să iasă acest volum”, a precizat Sorin Bocancea. „Acest volum s-a dezvoltat într-o formă total diferită față de cum pornise inițial, pentru că am avut bucuria să primim texte de la colegii noștri de la Universitatea „Aldo Moro”, de la Universitatea din Lecce, din Albania și din Milano. Toate aeste articole sunt precum niște bucățele dintr-un mozaic care permit celor care citesc să înțeleagă diferite elemente care țin de fenomenul integrării europene”, a completat Sabin Drăgulin.
Manifestările au continuat și pe 29 iunie 2024, cu lucrările pe secțiuni.