În perioada 2-6 mai 2022, zece studenți, de la specializările psihologie și asistență socială, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, au beneficiat de o vizită de studiu, în regiunea București-Ilfov. Vizita a fost organizată prin intermediul proiectului ASPIR – Angajarea studenților prin Parteneriate Inovative Regionale, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020, număr contract POCU/626/6/13/130351.
Timp de 5 zile studenții au avut parte de întâlniri și schimburi de bune practice cu instituții și specialiști relevante pentru profesiile pe care le vor urma.
Astfel, pe 3 mai 2022, studenții au mers în vizită la sediul Societății Naționale de Cruce Rosie din România. Tinerii au fost întâmpinați de domnul Profesor Victor Nicolăescu care le-a prezentat istoria și misiunea organizației, proiectele și programele derulate. Vizita a avut ca scop familiarizarea studentilor cu domeniile lor de specialitate, cu activitatile și serviciile în domeniul psihosocial oferite persoanelor cu nevoi speciale. În a doua parte a zilei, studentii au avut oportunitatea de a vizita Clinica de psihologie Ion Duvac Psihological Profiler. Prof. dr. Ion Duvac le-a prezentat traseul profesional, ariile în care pot profesa ca psiholog și etapele care trebuie parcurse dreptul de liberă practică. De asemenea, Prof. dr. Ion Duvac le-a oferit studenților posibilitatea de a cunoaște complexitatea de servicii pe care clinica le deservește în diverse specializări: psihologie clinică, psihologia muncii și organizațională și psihologie aplicată în domeniul securității naționale.
În a doua zi a vizitei de studiu studenții au avut oportunitatea de a se familiariza cu domeniul de economie socială în cadrul Asociației Catalactica. Prof. Sorin Cace le-a prezentat principalele activități și programe pe care asociația le derulează. Interesele tinerilor lor au fost concentrate în jurul subiectelor privind mãsurile concrete privind creșterea accesului la servicii de ocupare profesionalã, de educație, de sãnãtate și de asistențã socială, precum și ce presupun serviciile de cercetare socială fundamentală şi aplicativã, dezvoltare şi inovare, bazate pe utilizarea unor metodologii cantitative, calitative sau hibrid.
În a treia zi a vizitei de studiu, Prof. Univ. Dr. Ion Duvac a facilitat o întâlnire cu psihologi, la Clinica de psihologie Ion Duvac Psihological Profiler. Studenții au avut parte de o întâlnire cu psihologii Andreea Pătrașcu și Laura Toader. Discuțiile s-au axat pe experiența dobândită în cadrul Agenției Naționale Antidrog, au fost prezentate structura și activitățile pe care un psiholog le are în cadrul agenției, precum și utilitatea centrelor de adicție. Psihologul Andreea Pătrașcu le-a vorbit tinerilor despre terapia integrativă, iar Laura Toader despre terapia cognitiv-comportamentală. Claudia Petruț, în calitate de ofițer de poliție, a prezentat acțiunile agenției privind combaterea traficului de persoane și modul în care funcționează Linia Tel Verde.
În ultima zi a vizitei de studiu, tinerii au mers la Organizația Umanitară Concordia, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață mai independentă și mai responsabilă. Studenții au avut posibilitatea să afle informații de la mai mulți specialiști din cadrul organizației. Andreea Roman, director programe în cadrul organizației, le-a vorbit studenților despre funcționarea și programele pe care le desfășoară în prezent. De asemenea, au prezentate poveștile de viață ale tinerilor care au avut și au nevoie de serviciile sociale ale organizației. Natalia Iacob, asistent social, le-a explicat fenomenul job coaching, iar Cristina Tudorașcu, în calitate de consilier vocational, le-a oferit studenților informații despre modalitățile de cunoaștere a abilităților și de orientare profesională a tinerilor aflați în dificultate. Studenții au remarcat faptul că aspectele sociale, emoționale și educaționale sunt tratate cu profesionalism în egală măsură, crescând impactul intervenției în lucrul cu persoanele vulnerabile.
Aceasta a fost a doua vizită de studiu organizată în regiunea București-Ilfov. „Proiectul ASPIR și-a propus să ofere studenților posibilitatea de participa la întâlniri practice, cu specialiști relevanți pentru domeniile lor de activitate, pentru a dobândi experiențe și activități utile în carieră. Astfel, îi putem sprijini să abordeze carierele lor cu succes încă de la debut”, a precizat Anca Tompea, manager de proiect.