A mai trecut un an și sărbătorim din nou Ziua Economistului din România.

Este momentul de a rememora data de 23 noiembrie anul 1843, când, la Academia Mihăileană din Iași, profesorul Ion Ghica susținea primul curs de Economie politică din țara noastră.
Eram în perioada fertilă a consolidării Clasicismului economic, noi alegând să mergem pe linia clasicismului francez, promovat de gânditori importanți precum Michel Chevalier și Pellegrino Rossi.
Drumul devenirii științei economice în țara noastră înce pe de la acel moment 1843, parte a unei epoci ce se pregătea de transformări radicale, structurale și benefice și până în prezent, când suntem prinși într-o lume cu provocări complexe și care se succed cu repeziciune.

Am trecut și noi prin mai multe transformări, am încercat și folosit mai multe curente și practici de gândire economică și suntem acum în fața gândirii punctuale a ceea ce avem de făcut, ținând cont de semne nu prea favorabile ale dezvoltării viitoare, de incertitudini chiar, nu numai pentru țara noastră, dar și pentru întreaga lume.

Ce ne așteaptă pentru viitorul apropiat, adică pe termen scurt, este greu de spus. Datele prezentate și analizate de către economiști români de valoare nu arată deloc bine nici pentru anul 2025.
Prognozele instituțiilor financiare mondiale au fost revizuite în scădere pentru acest an, iar mediul economic european, în special cel Central-Estic, depinde de cum va evolua economia Germaniei.

Încheind într-o notă optimistă, totuși, un economist adevărat are nevoie de pasiune, dăruire, curiozitate, timp, răbdare și cu siguranță lista poate continua la nesfârșit. Noi suntem cei ce ajutam sa se gestioneze bugetele, cei care scot din impas financiar afacerile de orice fel, cei care facem calculele (extrem de dificile uneori), pentru a ușura munca și a asigura „decolarea” economiei în bune condițiuni.

Prof. univ. dr. Alexandru Trifu
Isabela Cogian student Economie