Volumul „Alegerile europene din România 2024. Clivaje, coaliții, consecințe”, coordonat de Radu Carp și Cristina Matiuța, a fost lansat astăzi, 25 noiembrie 2024, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA), prilej cu care a fost inaugurată noua Aula Magna, situată în Corpul C al noului sediu din strada Codrescu nr. 6.

Volumul a apărut la Editura Institutul European Iași, cu sprijinul UPA din Iași, și a fost prezentat de Prof. univ. dr. Anton Carpinschi și Florin Cîntic, director al Arhivelor Naţionale, Filiala Iaşi. „Aș vrea, pentru început, să îmi exprim o primă impresia, o rapidă evaluare impresionistă legată de acest volum. Editat de Profesorul Radu Carp și Conf. univ. dr. Cristina Matiuța, volumul a apărut pe fondul acestui tumultos an electoral. Reamintindu-mi de sofisticatele lecții de sintaxă, despre concordanța timpurilor, aș putea spune că volumul cu pricina a văzut lumina tiparului în deplină concordanță a timpurilor și modurilor acțiunii în care trăim. Trăim o concordantă dramatică a timpurilor și a modurilor acțiunii politice care, în acest an, s-a manifestat printr-o aglomerare de alegeri locale, naționale, europene, la care se adaugă alegerile din Republica Moldova și cele din Statele Unite ale Americii cu impactul lor global. Toate acestea, pe fondul unei mize existențiale pentru soarta democrației în lume și în România. Mă refer la asaltul masiv și coordonat direct din exterior al forțelor politice nedemocratice, nationalist suveraniste și xenofobe din România, combinate cu cel al forțelor antidemocratice, antioccidentale din axa răului, vizând schimbarea raportului privind ordinea globală”, a precizat Prof. univ. dr. Anton Carpinschi.

Istoricul Florin Cîntic a salutat apariția acestei cărți. „Este un volum, care face parte din seria de dezbateri contemporane pe care Universitatea „Petre Andrei” din Iași le organizează de ceva ani. Acest volum este o sinteză de mai multe articole, care pune o lupă, face o analiză detaliată pe ceea ce s-a întâmplat în România cu alegerile europene din primăvara acestui an. Este un volum extrem de serios și intens. Cred că oricine este interesat de istoria partidelor politice din România regăsește o lectură obligatorie aici, pentru că sunt analizate programele politice, figurile care animă scena politică, ideologia și istoria participării la alegerile parlamentare ale principalelor partide din România, respectiv PSD-ul și PNL-ul și într-o mai mică măsură USR-ul”.

Prof. univ. dr. Radu Carp a felicitat Universitatea „Petre Andrei” din Iași pentru inaugurarea noii Aule și a spațiilor academice și administrative prin lansarea unei cărți. „Acest volum cuprinde o analiză din mai multe perspective ale alegerilor europene care au avut loc în luna iunie a acestui an. S-a reușit, într-un timp record, să fie adunate opiniile mai multor experți din România. Am lucrat împreună cu doamna Cristina Matiuța, de la Universitatea din Oradea, pentru că noi am lucrat și în 2019 la un volum, publicat la o editură din Olanda, în care am surprins alegerile europarlamentare din mai multe state europene. Am considerat că este momentul ca și publicul român să aibă acces la analizele pe care noi le facem”.

Evenimentul a fost moderat de Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Prorector pentru activitatea didactică și de cercetare. „Este primul volum pe această temă din țară, despre alegerile europarlamentare din acest an, care a fost scris foarte repede, într-o lună și jumătate. Iată, acum suntem sub impresia primului tur al alegerilor prezidențiale și cu o săptămână înainte de alegerile parlamentare și sperăm ca prezentul volum ar putea fi un instrument util înțelegerii realității politicii din România actuală”.