foto 1 resize

5 ani de Alecart, sărbătoriți la UPA

foto 1 resize5 ani de atitudine Alecart. Atât a trecut de la prima apariție a primului număr al revistei de atitudine culturală ALECART. Coordonatorii  proiectului, redacția și prietenii revistei și-au dat întâlnire în Aula Magna a Universității ”Petre Andrei” din Iași pentru a sărbători cinci ani de spirit alecartian.

IMG 9012 resizeCu această ocazie a fost prezentat cel de-al zecelea număr al revistei Alecart, un număr care le propune cititorilor materiale interesante, de la prezența redactorilor în cadrul emisiunii Garantat 100% și până la interviuri cu Emil Brumaru și Harol Jaffe.  ”Încă de la numărul 9 al revistei Alecart am instituit un fel de tradiție. Am încercat să prezentăm ultimul număr în trei acte: în primul rând, prezentarea numărului, urmată de o dezbatere la care am invitat prieteni și susținători ai proiectului, iar în ultimul act, vernisajul unei expoziții de pictură-grafică”, a declarat Prof.dr. Nicoleta Munteanu, coordonatorul proiectului Alecart.

După prezentarea noului număr al revistei a urmat dezbaterea: „Tânărul de azi , liber(-)profesionist?, unde invitați au fost Alexandru Condurache-regizor, Septimiu Panainte – prodecanul Facultății de Drept, de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza”, Iași și  Antonio Patraș – prodecanul Facultății de Litere de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

IMG 9028 resizeCu toții le-au povestit celor prezenți în Aula Magna despre susccesul dobândit în carierele alese. Regizorul Alex Condurache le-a mărturisit tinerilor că primii pași în carieră nu au fost spre cea de regizor. ”Mama a vrut să mă facă doctor și m-am pregătit în acest sens un an de zile. Eu am vrut să dau la istorie, insă am ajuns regizor. De-a lungul timpului mi-am consolidat ”o relație solidă” cu Iașiul, mai ales că am realizat 7 filme despre acest oraș. Cât privește revista voastră, vreau doar să vă spun că e un proiect fabulos, de care am aflat de la un avocat”, a declarat Alex Condurache.

În schimb, Septimiu Panainte le-a vorbit prietenilor ALECART despre rolul avocatului în procesul justiției. ”Avocatul are o funcție extrem de importantă în actul de justiție, pentru că funcția principală este aceea de a reprezenta dreptul la apărare. Însă, este mai important să ne gîndim la avocat ca liantul dintre judecători și cei care sunt beneficiarii actului de justiție”, a completat Septimiu Panainte. IMG 9029 resize

Criticul literar Antonio Patraș le-a dezvăluit turor ce înseamnă, din punctul său de vedere, spiritul alecartian. ”Spiritul alecartian e spiritul în care mă regăseam și eu la vârsta voastră, dar niciodată nu am ajuns la nivelul vostru. Eu ajuns să scriu atât de bine cum o faceți voi acum abia pe 30 de ani. Sunteți foarte talentați. Mie îmi place că Alecart nu formează olimpici, ci vine cu un mesaj profund, uman, îndemnând la moderație, bun simț, la o performanță de ține cont de umanitate”, a mărturisit IMG 9027 resizeAntonio Patraș.

Seara s-a încheiat cu vernisajul expoziției de pictură-grafică PROmisiuni – Memoria zidului,realizată de Ioniță Benea.  IMG 9069 resize

Zilele Alecart
reprezintă un produs cultural sprijinit şi promovat de Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi, Colegiul Național Iași, Colegiul Național „Petru   Rareș” Suceava.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.