MG 4597 resize

Asistenții sociali s-au reunit la UPA din Iași

 MG 4597 resizeAsistenții sociali din regiunea Moldovei, studenții și specialiștii în domeniu s-au reunit la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași în cadrul workshop-ului – ”Instrumente de lucru în asistența socială”. Evenimentul a fost structurat în două părți, una care a vizat prezentări ale specialiștilor și una practică, participanții fiind împărțiți în grupe pentru cele trei ateliere de lucru.

 MG 4571 resizeDr. Magdalena – Roxana Necula, președintele Sucursalei Teritoriale  Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România a declarat că se bucură că a aceste întâlniri a au devenit deja o tradiție  și că o dată pe lună se pot reuni pentru a lucra la dezvoltarea lor ca asistenți sociali. ”Pregătim deja agenda evenimentelor didicate ”Zilelei Asistenței Sociale”, din luna martie a anului viitor, și ne propunem să fie ”zilele, să reușim să avem activități ce se vor desfășura pe mai multe zile”, a completat Dr. Magdalena – Roxana Necula.

 

 MG 4581 resizeSeria prezentărilor a fost deschisă de către Marian Sandu, asistent social principal la Serviciul de Probațiune Iași care a avut o prezentare pe tema referatului de evaluare. ”Referatul de evaluare nu este un instrument de lucru, ci doar un document oficial, confidențial, preponderent necifric, scris de consilierul de probațiune la solicitarea judecătorului sau a procurorului, avâd rolul de introduce informație socială în cazurile juridice”, a conchis acesta.

Paula Irina Leșeru, asistent social principal a vorbit auditoriului despre importanța asistentului social în domeniul psihiatriei. ”În sănătatea mintală asistentul social nu este suficient  să fie doar absolvent de studii în domeniu, este neapărat necesar să aibă o specializare și în psihiatrie, pentru ca este esentială comunicarea cu pacientul. Rolul asistentului social de psihiatria comunitară este un concept relativ nou la noi și are ca scop restabilirea funcționării individului în rolurile sociale pe care acesta le are”, a mai completat Paula Irina Leșeru. MG 4601 resize

Lect. univ.dr. Oana Bădărău, cadru didactic la Facultatea de Asistență Socială și Sociologie din cadrul UPA a prezentat  un instrument de lucru adaptat și nou pentru domeniu și care se adresează copiilor abuzați. ”Ce m-a determinat să iau în calcul un astfel de instrument? M-am gândit că ar fi util pentru asistenții sociali, și mai ales pentru cei care lucrează cu copii abuzați. Noi asistenții sociali nu putem lucra cu teste precum psihologii, dar putem utiliza scale, ca de exemplu cea propusă de mine și intitulată – ”Scala pentru Evaluarea Riscului Recurenței Abuzului și/sau Neglijării în Familie”.  Scopul său este de a determina probabilitatea maltratării viitoare a copilului într-un cadru familial”, a precizat cadrul didactic.

 MG 4617 resizeÎn partea a doua a workshop-ului au fost organizate trei ateliere pe teme care au vizat în principal copilul proventit atât din familii vulnerabile, cât și aflat într-o măsură de protecție socială, dar și adultul aflat în dificultate.

Workshopul a fost organizat de Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România în parteneriat cu Facultatea de Asistență Socială și Sociologie, din cadrul UPA.

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.