Conf.univ.dr Iulian Chifu și-a lansat cele mai recente cărți la UPA

lansare_iulian_chifu_foto_1_resize„Avem de a face cu conflicte și crize de o amploare foarte mare. La nivel global regăsim o rearanjare majoră ca urmare a globalizării. Leadearship-ul este din ce în mai puțin vizibil, avem de a face cu un followship”, a declarat astăzi Conf.univ.dr. Iulian Chifu, fost consilier prezidențial, în cadrul conferinței susținute la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Acesta a fost prezent la Iași pentru a-și lansa ultimele apariții editoriale, „Analiză de conflict” și „Reconstrucție post conflict”, dar și pentru a susține o conferință pe tema „Situația internațională contemporană din jurul României. Furtuna perfectă”.

foto-conferinta-iulian-chifu_3_resizeConf.univ.dr. Iulian Chifu le-a vorbit studenților și cadrelor didactice prezente la conferință despre o reorganizare globală, ca urmare a încheierii perioadei de intermezzo, de după Primul Război Mondial, în care statele au avut timp să se organizeze, cât și despre influența și efectele dezvoltării rețelelor de socializare. „Am numit conferința „furtună perfectă” pentru că suntem în situația  în care, atât la nivel global, european, regional, numărul de crize se amplifică și în același timp ele se suprapun, intră în interdependență și creează într-adevăr o astfel de situație – o furtună perfectă –  în sensul în care capacitatea de a gestiona aceste crize forțează la maximum leadership-ul statelor și european. Din acest punct de vedere pe noi ne interesează să vedem România în ce măsură și cum își poate agrementa problematica, utilizând tot instrumentarul pe care îl are la îndemână, dar mai ales poziția sa care este, vrem nu vrem, la frontiera NATO și a Uniunii Europene, în contextul existenței unui război la Răsărit, care pune sub semnul întrebării atât dreptul internațional public cât și eșafodajul de securitate la nivel european”, a precizat acesta.

foto-conferinta-iulian-chifu_3_resizeMai mult, Iulian Chifu consideră că la nivel global avem de a face cu provocare, întrucât se pregătește viitorul leadearship. „SUA nu și-a asumat niciodată statutul de hegemon după dispariția Statului Sovietic. Federația Rusă este cel mai vocal challenger și cel care strică lucrurile, iar China declină interesul de hegemon militar”.

În ceea ce privește cele două apariții editoriale, „Analiză de conflict” și „Reconstrucție post conflict”, Conf.univ.dr. Iulian Chifu a declarat că „sunt cursurile pe care le predau în cadrul masterului Analiză de conflict de la SNSPA București. „Analiză de conflict” l-am predat al 17-lea an și este vorba despre o aducere la zi a materiei în speță, un domeniu pe care l-am introdus în România cu sprijinul SNSPA și conține elementele de bază, cu noțiunile teoretice, dar și cu destul de multe exemple practice, în modul în care se face analiza de conflict  la nivel contemporan. Este un curs destinat masteranzilor , dar care poate fi utilizat și de publicul larg și de instituțiile interesate”.

foto-conferinta-iulian-chifu_2_resizeProf.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a mărturisit că Iulian Chifu este unul dintre prietenii vechi ai instituției de învătământ superior. „Cartea domnului Iulian Chifu se constituie într-un nou produs de analiză de conflict, un domeniu relativ recent pe scara istoriei, având în vedere că el s-a conturat în preajma Primului Război Mondial, a căpătat o detentă mai ales în perioada Războiului Rece, îndeosebi în perioada crizei rachetelor din Cuba. Analiza și soluționarea conflictelor s-a desprins din domeniul relațiilor internaționale și a devenit, treptat, un domeniu de specialitate de sine stătător. Este o carte care se citește ușor, și care se adresează nu doar specialiștilor. Este prefațată de un specialist în relații internaționale, un fost ministru de externe – Teodor Meleșcanu. Sper ca această carte să producă interes și pentru publicul de specialitate și pentru cel larg, mai ales că și România este angrenată într-o zonă cu potențial conflict, având în vedere poziționarea istorică și geopolitică.”

Cele două volume semnate de Conf.univ.dr. Iulian Chifu au apărut la Editura RAO

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.