Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, marchează 40 de ani de la descinderea poliției politice din anii comunismului în casele redactorilor revistelor studențești din Iași.

În perioada 18-19 mai 2023, Iașul va găzdui, la Casa de Cultură a Studenților și la Universitatea „Petre Andrei” Iași, conferința cu tema „Securitatea împotriva studenților”.

În prima zi a evenimentului, dr. Mioara Anton va susține conferința „Supraveghere și control. Societatea Românească în anii ’80”, dezbatere moderată de Sorin Antohi. La eveniment vor participa Prof. univ. dr. Doru Tompea, Prof. univ. dr. Radu Andriescu, Prof. univ. dr. Alexandru Lăzescu, Prof. univ. dr. Alexandru Călinescu.

În cea de-a doua zi a evenimentului, 19 mai, de la ora 11.00, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea va susține conferința „Presa ieșeană în comunism. Analiză cantitativă.”