siglaupa

Declarație de Presă: Universitățile nu pot fi supuse insolvenței și falimentului

siglaupaPe rolul Tribunalului Iași, Secția II civilă – faliment, a fost înregistrat dosarul nr. 8531/99/2012 având ca obiect procedura insolvenței, respectiv mai mulți creditori (Niculescu Gh. Niculae, Andronic Bogdan Constantin și alții) ai Universității ”Petre Andrei” din Iași au solicitat deschiderea procedurii simplificate a insolvenței și intrarea direct în faliment a Universității ”Petre Andrei” din Iași.

Împotriva acestei cereri de deschidere a procedurii simplificate a insolvenței și intrare direct în faliment Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a formulat contestație prin care s-a susținut că universitățile, indiferent că sunt de stat sau particulare, fiind instituții de interes public/utilitate publică, nonprofit, nu se încadrează în niciuna din categorile de debitori, expres și limitativ prevăzute de legiuitor (Legea nr. 85/2006), care pot fi supuse procedurii insolvenței.
La termenul din 02 decembrie 2014 instanța a rămas în pronunțare și după două amânări de pronunțare, a hotărât: să admită contestația formulată de debitoarea Universitatea ”Petre Andrei” din Iași și să respingă cererea de deschidere a procedurii simplificate a insolvenței și intrare direct în faliment formulată de creditori (Niculescu Gh. Niculae, Andronic Bogdan Constantin și alții).
 MG 0313„Hotărârea instanței de judecată este un demers foarte corect deoarece clarifică o ambiguitate în vechiul Cod al Insolvenței, respectiv că alături de asociații și fundațiii, universitățile nu pot fi supuse insolvenței și falimentului. Am propus, acum doi ani, la Conferința Națională a Rectorilor de la Constanța, domnului Ministru al Educației de atunci,  ca să facă această precizare în noul Cod al Insolvenței, majoritatea rectorilor de la universitățile de stat cu care am discutat fiind de acord cu această inițiativă. Universitățile, fiind de utilitate publică, au o altă misiune socială, în toată lumea civilizată, nefiind societăți comerciale de afaceri”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.