Despre Iașul universitar din ultimii 20 de ani de comunism, într-un volum inedit semnat de Sorin Bocancea și Doru Tompea

foto_1_resizeDespre Iașul univeristar din perioada ultimilor 20 de ani de comunism, văzut prin prisma documentelor și a mărturiilor personale ale oamenilor din interiorul sistemului. Aceasta este tema celui mai recent volum semnat de către Prof.univ.dr. Sorin Bocancea și Prof.univ.dr. Doru Tompea„Două decenii de comunism în Iașul universitar”, apărut la Editura Institutului European Iași.

Lansat duminică, într-un cadru care a stârnit rememorări și chiar și stări de melancolie celor prezenți, Sala Ethos a Casei de Cultură a Studenților din Iași, volumul, a șasea apariție editorială din cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”, coordonat de Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, este catalogat drept un demers unic la nivel național și un exemplu de urmat de către celelalte centre universitare din țară.

foto_11_resize„Sorin Bocancea și Doru Tompea vin prin această lectură cu o metodă calitativă din științele sociale deosebit de fecundă și mai ales foarte original și sistematic-adaptată temei: metoda biografică. Este un volum document de care avem cu toții nevoie, fie pentru a rememora acele vremuri, fie pentru a căuta sensuri și înțelesuri unor vremuri pe care le-am trăit puțin, fie pentru a afla detaliile unei lumi pe care am avut șansa să nu o cunoaștem. Avem mai degrabă un fals tratat de istorie orală deorecere aici autorii reușesc un lucru genial: subiectul acestui demers este unul colectiv individul care povește nu se individualizează, mai degrabă devine „lichid”, se răspândește în farmecul cadrelor temporale pe care le-a reînviat și apoi le lasă să se desfășoare sub ochii noștri”, scrie Prof.univ.dr. Vasile Sebastian Dâncu în prefața acestei cărți.

foto_2_resizeProf.univ.dr. Daniel Șandru, moderatorul evenimentului, a caracterizat volumul apărut un volum eveniment din mai multe motive. „Această carte este un volum eveniment pentru că, până în prezent, în cei 25 de ani de postcomunism analizele cu privire la acest regim s-au concentrat, în principal, pe problema rezistenței anticomuniste din primul deceniu și mai apoi pe tema dizidenței care, din punctul meu de vedere, nu a fost atât anticomunistă cât anticeaușistă. Această carte vine să ne spună povestea celor care s-au aflat în angrenajul nomenclaturii din Centrul universitar Iași, în perioada 1969-1989, mulți dintre ei fiind oameni care după anii 90 s-au proiectat a fi neo-nuferi, au încercat să se inocentizeze, dar care au avut un rol în menținerea angrenajului totalitarismului mai ales în perioada dictaturii ceaușiste. E un demers în premieră în spațiul românesc care aduce în atenția noastră nuditatea caracterială a unor personaje. Așa cum îi place și Profesorului Doru Tompea, unul din autori, să spună, nu mai vorbim de sistem, nu mai invocăm termeni abstracți, ci vorbim de oameni cu „nome, prénom, profession”. După cum spunea colegul nostru Constantin Ilaș, care a lansat al cincilea volum din cadrul acestui proiect, noi avem o problemă de memorie cât timp nu știm ce au făcut părinții noștri în comunism și adaug spunănd că nu știm ce au făcut profesorii noștri în perioada regimului pentru că unele dintre personajele acestei cărți mi-au fost profesori în perioada de după 90”.

foto_3_resizeProf.univ.dr. Alexandru Călinescu a apreciat a catalogat cartea drept un tablou complet și complex al vieții universitare ieșene din ultimele două decenii de comunism. „Cartea prezintă viața studențeacă din ultimele două decenii din comunism, felul în care funcționa aparatul de partid, aparatul UTC și al Asociației Studenților Comuniști. Sunt documente foarte multe pe care profesorul Sorin Bocancea le-a găsit în arhivele de la Comitetele de Partid, de la județ etc. Sunt documente foarte interesante, sigur că ele sunt, în cea mai mare parte, într-o cumplită limbă de lemn, dar chiar și acest fapt este simptomatic pentru tabloul epocii. Apoi, avem de a face cu o mărturie foarte interesantă și sinceră a cuiva care a fost în centrul sistemului, care avea o funcție importantă, și mă refer aici la Profesorul Doru Tompea. Nu făcea parte din nomenclatura înaltă de partid dar în cadrul organizațiilor de tineret a fost mai mulți ani numărul unu la studenți într-un centru universitar mare precum Iașul. Avem o mărturie de o mare sinceritate, franchețe și este meritul domniei sale că reușește să aibă această gândire asupra trecutului și propriului său trecut”.

foto_5_resizeProf.univ.dr. Florin Cîntic, Directorul Arhivelor Naționale ale României, Filiala Iași, a subliniat importanța volumului din punct de vedere al documentelor și a resurselor istorice utilizate. „Este un volum spectaculos și extradionar. Această mărturie istorică, culturală și personală, pe care Sorin Bocancea i-o smulge prietenului Doru Tompea, este un exemplu de respect pentru memorie și eleganță. Toți cei prezenți astăzi la acest evenimente de lansare suntem prietenii profesorului Doru Tompea, lucru cu atât mai straniu având în vedere că a fost un personaj important în structurile de putere din anii 90. Acest volum mi-a stârnit respect și melancolie pentru că în acest spațiu, Sala Ethos a Casei de Cultură a Studenților, cu toții avem experiențe și trăiri, prezentate în cadrul acestui volum prin intermediul unor mărturii oneste. Cartea de față pune în evidență mecanismul destul de fin prin care partidul construia elita viitoare și o selecta”.

foto_7_resizeProf.univ.dr. Doru Tompea a mărturisit că a ales Sala Ethos a Casei de Cultură a Studenților pentru lansare întrucât „e locul faptei și unde mi-am trăit 2-3 decenii din tinerețea mea. Este un volum care completează aparițiile editoriale din cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est” inițiat de Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași. Cartea de față încearcă sa recompună tabloul Iașului universitar din ultimele două decenii ale comunismului cu tot ce a însemnat: centre de putere, centre de decizii, rețele de transmitere a deciziilor, efectele acestora pe plan local și central, de partid, de stat, asupra actorilor din câmpul universitar, cu accent pe organizația studenților acolo unde mi-am desfășurat activitatea. Din această perspectivă am încercat să recompun, împreună cu Sorin Bocancea care a coordonat aceste anamneze, folosind metoda biografică, acest tablou. Cât mai aproape de fotografie zic eu și, pentru asta, la rândul meu, m-am consultat cu încă vreo 30 de oameni care au însemnat ceva în zona asociațiilor studențești, dar nu numai”, a mai completat autorul.

foto_6_resizeLa rândul său, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea a precizat faptul că nu au fost alese întâmplător spre analiză două decenii de comunism, întrucât profesorul Doru Tompea vine în Iași în 1969, zece ani mai târziu devine liderul studenților din Iași, iar în 1989 cade regimul comunist. „Două decenii de comunism în Iașul universitar este o lucrare științifică ce utilizează o metodă nouă, aceea a interviului dar cu suportul documentării arhivistice și propune o perspectivă dincolo de etichete. În ultimii 25 de ani comunismul ne-a fost prezentat, de cele mai multe ori, sub etichete pornindu-se fie de la o situare prealabilă negativă, fie de la una nostalgică față de acel regim. Prin această lucrare am încercat să trecem de aceste etichete și să ne apropiem de oamenii care au întreținut și dezvoltat regimul comunist în Centrul universitare ieșean și de propriile lor fapte”, a conchis acesta.

 

foto_8_resize

foto_9_resizeAutorii volumului „Două decenii de comunism în Iașul universitar”

au anunțat că la începutul anului viitor va fi lansată o ediție revăzută și adăugită a acestei cărți.

[mediagrid cat=”194″ r_width=”200″]

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.