Dezbatere la UPA: Constituția României. Revizuire sau amânare?
Vom avea o Constituție revizuită abia anul viitor. Aceasta a fost concluzia dezbaterii ”Constituția României. Revizuire sau amânare?”, organizată de Facultatea de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității ”Petre Andrei” din Iași și a Institutului de Studiere a Ideologiilor. La evenimentul desfășurat la universitatea ieșeană au participat parlamentari din regiunea Moldovei, consilieri județeni și șefii autorităților publice locale.
Printre aceștia și senatorul de Piatra Neamț, Ioan Chelaru, care este și vicepreședintele Comisiei de Revizuire a Constituției din Parlamentul României.
”Vin cu plăcere întotdeauna la Iași pentru că sunt un produs al școlii ieșene. Cât privește tema dezbaterii, vă pot spune că eu cred că de aprobare a noii Constituții discutăm cel mai devreme în toamna anului viitor. Nu vorbim de o amânare, ci doar de revizuire, proces care trebuie să respecte anumite proceduri”, a declarat senatorul Ioan Chelaru.
De aceeași părere a fost și deputatul PDL de Iași, Petru Movilă care a declarat că ”din punctul meu de vedere este o revizuire, dar un vot pe actualul proiect nu va fi mai devreme de anul viitor pentru că au fost foarte multe modificări. Noul proiect trebuie să fie îmbrățișat de cât mai mulți cetățeni, fapt carte să-I determine să meargă și la urne”, a completat Petru Movilă.
Deputatul de Botoșani, Dumitru Vasile Cireadă a apreciat că ”viitoare Constituție este una care încearcă să mulțumească toate grupurile sociale și consider că trebuie introduce noi articole în Constituție, dar nu putem vorbi de un vot final cel mai devreme anul viitor”.
Lansare de carte: ”10 exerciții de inginerie constitutională”
Tot în cadrul dezbaterii a avut loc și lansarea cărții ”10 exerciții de inginerie constitutională”, volum editat de Sorin Bocancea și Daniel Șandru și tipărit la Editura Institutului European. ”Cartea de față este rezultatul unor dezbateri realizate de cei doi colegi ai mei la postul de televiziune Prima TV și Tele Moldova. Multe din temele regăsite în carte sunt coenexe cu dezbaterea de astăzi, sunt incitante și foarte actuale”, a declarat despre carte, Rectorul UPA din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea.
În schimb, decanul Facultății de Drept, Prof.univ.dr. Antonie Cristian Bocancea a comparat ultima apariție editorială semnată de colegii săi cu penultima carte, respectiv, Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentală” ”Acest ultim volum era un text foarte așezat, științific, o carte de drept constitutional. Într-o eră în care la modă sunt ebook-urile, eu mai întâi am băzut cartea și apoi m-am apucat să o citesc”, a completat decanul.
Unul dintre cei doi autori ai cărții, Conf.univ.dr. Daniel Șandru a mărturisit că ”initiațiatorul proiectului a fost Sorin, iar ceea ce aveți pe masă e rezultatul unor emisiuni, 10 la număr, pe care la început nu am crezult că le vom putea duce la căpăt. A doua parte a titlului este pus în ghilimele tocmai pentru că este o preluare de la politologul Giovanni Sartori”.
Conferința de astăzi a încheiat practic proiectul inițiat de decanul Facultății de Științe Politice și Adminitrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea – ”Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamental”. ”Acest proiect a contat în organizarea unei dezbateri referitoare la Constituție, organizarea platformei Constituția 2013 poe site-ul www.revistapolis.ro, editarea volumului Constituția României. Opinii esențiale la legea fundamental, volum care a fost distribuit tuturor parlamerntarilor, consiliilor județene și prefecturilor din țară. Pentru că acest proiect a însemnat implicarea strict a societății civile, am considerat că e momentul să fie implicați și grupul țință, clasa politică, motivul pentru care am organizat dezbaterea de astăzi, finalizat cu o nouă apariție editorială, care de luni va fi distribuită tuturor primăriilor din regiunea Moldovei”, a conchis Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!