Universitatea „Petre Andrei” din Iași a găzduit ieri, 20 februarie 2025, dezbaterea „Fenomenul tehnologiilor autonome” și prezentarea volumuluiArmata nimănui. Armele autonome și viitorul războiului”, de Paul Scharre, apărută în Colecția Corint Future.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Editura CORINT și Idei și Efecte (un proiect cultural al cărui scop urmărește promovarea cititului) și a fost moderat de Dr. sociolog Dragoș- Andrei PREUTESCU.Am ales, ca lună de lună, să organizez câte o dezbatere și prezentare de carte pentru că nevoia de cunoaștere și informație trebuie să fie de bună calitate și pentru un public cât mai extins. Titlul cărții lansate astăzi este unul greu, dur mai ales în contextul international de astăzi. Un autor, Paul Scharre, care a fost soldat în armata de elită a Statelor Unite ale Americii, expert militar, a scris această carte în 2018, înainte ca războaiele din Ucraina și Fâșia Gaza să izbucnească. Probabil că ar fi comentat într-o altă manieră, în mod special, această armă autonomă, dronele, folosite în războiul din Ucraina”.

Cartea „Armata nimănui. Armele autonome și viitorul războiului” a fost prezentată de Asist. univ.dr. Sergiu BORTOȘ și Prof. univ. dr. Sorin Bocancea.

Asist. univ.dr. Sergiu BORTOȘ a transmis că a lecturat cartea cu ochii unui novice, „iar volumul este un foarte bun companion, care reușeste să introducă, în acest univers, aproape SF, o persoană care nu are cunoștințe tehnice în domeniul militar sau al Inteligenței Artificiale. Aș începe totul de la momentul publicării cărții, anul 2018. Trebuie să raportăm tot conținutul la nivelul cunoașterii din momentul respectiv. Am încercat să parcurg cartea cu această referință. Poate, miza cea mai mare o reprezintă, având în vedere că jumătate din carte este alocată acestui subiect, definirea autonomiei. Este o distincție pe care autorul o face: vrea să facă o diferențiere între automat, automatizat și autonom. Aici discută de drone, dar nu ca fiind autonome. Autorul ar discuta de drone doar în momentul în care omul este scos din bucla de decizie, adică omul nu mai controlează, ci drona, în baza unui algoritm, decide dacă acționează sau nu. Paul Scharre afirmă că tot ceea ce însemnă tehnologie automană presupune o decizie luată în baza unei variabile”.

Prof. univ.dr. Sorin BOCANCEA a precizat că acest volum se citește foarte ușor, iar autorul este un foarte bun pedagog, care știe să lămurească lucruri care nu sunt simple. Mai mult, Prof. univ. dr. Sorin Bocancea a prezentat volumul din perspectiva Inteligenței Artificiale. „Computerele sunt făcute să nu își rateze protocolul, obiectivul lor este să ducă la bun sfârșit ceva, ele nu judecă oportunitatea. Cu Inteligența Artificială obții doar ceea ce introduci, singurul câștig este viteza cu care ea vine cu o anumită soluție. Dar nu este euristică, este un algoritm care combină mai multe variante decât o poate face mintea umană. Ceea ce îi lipsește Inteligenței Artificiale este adaptarea în context, pe care doar mintea umană o poate face. Atunci când a creat Inteligența Artificială omul a avut în față creierul uman. Ne întoarcem la veșnica întrebare a lui Platon: cum gândim?”.

La final toți participanții au primit gratuit volumul lansat în Aula Magna.

**********************

Informații despre carte:

Războiul a însoțit rasa umană din negura timpului, evoluând împreună cu omul și împletindu-și istoria cu cea a celui mai eficient prădător al planetei. Odată cu creșterea nivelului tehnologic al civilizației umane, războiul nu doar că a devenit mai sofisticat și mai distrugător, ci de multe ori a fost și un adevărat motor al dezvoltării tehnico-industriale. Atât din perspectiva războinicului, cât și a cercetătorului în teoria războiului, autorul folosește nivelul tehnicii și tehnologiei militare atins în prezent pentru un salt în viitor, un viitor în care metalul armei va fi „însuflețit” de inteligența rece și crudă a mașinăriilor cognitive.

Informații despre autor:

Paul Scharre, fost soldat de elită al Armatei Statelor Unite și expert în apărare în cadrul Pentagonului, este, în prezent, vicepreședintele executiv și directorul Programului „Tehnologie și Securitate Națională” al Center for a New American Security. Deține un doctorat în polemologie de la King’s College din Londra, un master în economie politică și politici publice și o licență în fizică. A scris pentru Wall Street Journal, The New York Times, Time etc. și are frecvente apariții TV. Volumul de față este considerat de The Economist drept una dintre cele cinci cărți esențiale pentru înțelegerea războiului modern, iar în 2019 a câștigat Premiul Colby.