Războiul este fluid – care va fi impactul introducerii inteligenței artificiale în sistemele de armament pe câmpul de luptă al viitorului?

Vă invităm joi, 20 februarie, de la ora 16.00 în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași (Strada Codrescu 6) la o dezbatere pe tema Fenomenul tehnologiilor autonome și o prezentare de carte, „Armata nimănui. Armele autonome și viitorul războiului” de Paul Scharre, apărută în Colecția Corint Future.

Participă:

  • univ.dr. Sorin BOCANCEA
  • univ.dr. Sergiu BORTOȘ

Moderator: dr.sociolog Dragoș- Andrei  PREUTESCU

Evenimentul este organizat de Universitatea „Petre Andrei” din Iași în colaborare cu Editura CORINT și Idei și Efecte (un proiect cultural al cărui scop urmărește promovarea cititului).

Descriere carte:

Războiul a însoțit rasa umană din negura timpului, evoluând împreună cu omul și împletindu-și istoria cu cea a celui mai eficient prădător al planetei. Odată cu creșterea nivelului tehnologic al civilizației umane, războiul nu doar că a devenit mai sofisticat și mai distrugător, ci de multe ori a fost și un adevărat motor al dezvoltării tehnico-industriale.

Atât din perspectiva războinicului, cât și a cercetătorului în teoria războiului, autorul folosește nivelul tehnicii și tehnologiei militare atins în prezent pentru un salt în viitor, un viitor în care metalul armei va fi „însuflețit” de inteligența rece și crudă a mașinăriilor cognitive.

Despre autor:

Paul Scharre, fost soldat de elită al Armatei Statelor Unite și expert în apărare în cadrul Pentagonului, este, în prezent, vicepreședintele executiv și directorul Programului „Tehnologie și Securitate Națională” al Center for a New American Security. Deține un doctorat în polemologie de la King’s College din Londra, un master în economie politică și politici publice și o licență în fizică. A scris pentru Wall Street Journal, The New York Times, Time etc. și are frecvente apariții TV. Volumul de față este considerat de The Economist drept una dintre cele cinci cărți esențiale pentru înțelegerea războiului modern, iar în 2019 a câștigat Premiul Colby.