MG 4610 resize

Doru Viorel Ursu a lansat la UPA trilogia “Sânge și carne de om”

 MG 4610 resizeFostul Ministru de Interne în Guvernul Roman, Doru Viorel Ursu a lansat astăzi, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, trilogia ”Sânge și Carne de Om”, un ciclu memorialistic, alcătuit din trei volume, „Cartea Întâi – Drama unui minister, Cartea a Doua – Acvariul groazei și Cartea a Treia – Enigma Mieilor”, în cadrul proiectului anual „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est” și care aduce în prim plan ultimele două luni ale regimului comunist.

 MG 4604 resizeContinuăm serialul nostru despre ce a însemnat comunismul în România cu încă o manifestare. Neprogramată, dar onorantă și de un interes major. Lansăm în urbea Iașului acest triptic despre revoluție. Cărțile fostului ministru Doru Viorel Ursu surprind o perioadă extraordinar de tensionată, perioada acelei punți  dintre ultimele luni ale regimului Ceaușescu și primele luni ale așa-zisei revoluții românești”, a descris Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași cele trei apariții editoriale.

 

 MG 4529 resizeProf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul. Facultății de Științe Politice și Administrative, a declarat că prezența lui Doru Viorel Ursu este foarte potrivită pentru proiectul facultății. ”Citind aceste trei cărți făceam trimitere la o altă trilogie lansată aici, în Aula Magna și în cadrul aceluiași proiect, respectiv a lui Grigore Cartianu. Dacă până acum am avut parte de lecturi ale principalilor actori ai revoluției românești, acum, în această trilogie, ni se prezintă personaje mai puțin cunoscute, eroi, victime, care făceau parte din Ministerul de Interne de la acea vreme. Combinația scriiturii este foarte interesantă, este o combinație de analiză a documentelor, dar prezintă și o parte emoțională. Eu le recomand pentru lectură, dar trebuie să aveți tărie, pentru că este o trilogie a groazei”, a conchis,deecanul și coordonatorul proiectului „După 25 de ani. Comunismul în Europa de Est”.

 MG 4587 resizeFostul Ministru de Interne, Doru Viorel Ursu, le-a transmis tinerilor prezenți în Aulă că este pentru prima dată când are o întâlnire cu un public atât de tânăr, nenăscut în acele vremuri. ”În mine și în cărțile mele nu găsiți ideea de senzațional a jurnalistului și nici pe aceea de orgoliu al cercetătorului. Opinia mea, reflectată prin cele trei cărți, nu validează opinia oficială referitoare la evenimentele din decembrie 1989. În nici una din cărți nu o să găsiți definite incidentele din 89 ca fiind o revoluție. Venind spre dumneavoastră, și văzând cât de multe avioane survolează spațiul aerian, mi-am dat seama  cât de actuale sunt aparițiile mele editoriale și că războiul nu este în preajma noastră ci deasupra, pentru că acele avioane erau ale NATO”, a completat acesta.

 MG 4547 resizeMai mult, Doru Viorel Ursu le-a dat și un sfat tuturor celor prezenți la eveniment. ”Am venit cu niște cărți de suflet și pentru suflet. Mesajul meu, pentru noi toți, este că dacă nu ne vom trezi, dacă nu vom găsi coerența, dacă nu ne vom uni, perspectiva poate să surprindă pe același român și România ca atare într-o situație similară. Pentru prima oară în istoria lumii avem o singură superputere care domină. E adevărat că până la căderea lui Ceaușescu erau doar 100 de morți, dar după căderea lui erau de 10 ori mai mulți. Ceaușescu a fost singurul șef de stat român  care a ridicat în picioare Congresul Statelor Unite, lăsând în urmă nostalgie. Nu cred că vor mai fi viitori șefi de stat care să fie aclamați sau plimbați în calești de regină și rege”, a conchis Doru Viorel Ursu.

La eveniment a fost prezentă și Ana-Maria Cristina Săndulescu, co-autoare la cărțile publicate de fostul ministru.  

***

 

Doru Viorel Ursu, magistrat de profesie, a devenit președintele Tribunalului Militar din București în 1989 și a instrumentat procesul lui Nicu Ceaușescu (fiul soților Elena și Nicolae Ceaușescu) în 1990. În perioada 14 iunie 1990 – 16 octombrie 1991,  Doru Viorel Ursu a fost  Ministru de Interne  în Guvernul Roman, apoi secretar de stat la Ministerul de Externe. A ieșit din politică în 1997, iar în prezent conduce propriul său cabinet de avocatură, în București. MG 4562 resize MG 4561 resize

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.