Proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership”, lansat în luna iulie a anului trecut de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România și coordonat de American Councils for International Education – România, a ajuns la final. Evenimentul de închidere a programului a avut loc luni, 27 februarie, în mediul online, iar la el a participat și prorectorul UPA din Iași, Lect. dr. Georgeta Condur.

Gazda și moderatoarea întâlnirii a fost Eliza Chirilă-Pop, director de țară la American Councils România, iar la debutul acesteia au vorbit participanților David Patton, President și CEO al American Councils, precum și William J. O’Connor, atașat cultural la Ambasada SUA la București.

Proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership” a fost conceput pentru a sărbători aniversarea a 25 de ani de parteneriat strategic SUA – România și pentru a consolida comunitatea absolvenților programelor de schimb ale Departamentului de Stat al SUA (IVLP, Fullbright și FLEX). Prin 25 de ateliere locale susținute de alumni ai programelor de schimb, American Councils a promovat prietenia și cooperarea româno-americană în comunitățile urbane și rurale, a abordat subiecte de interes local și a încurajat cetățenii să-și susțină și să-și protejeze drepturile și libertățile democratice.

Unul dintre cele 25 de ateliere, pe tema antrenării rezistenței cognitive la dezinformare și propagandă și adresat elevilor de liceu, s-a desfășurat în parteneriat cu UPA din Iași, el fiind propus și derulat de prorectorul Georgeta Condur, care face parte dintre alumnii programului International Visitor Leadership Program (IVLP).

Chiar dacă proiectul propriu-zis s-a încheiat, s-a discutat atât în plen, cât și în trei breakout rooms, care ar fi în continuare nevoile comunităților din România, precum și modalitățile de multiplicare a proiectului și propuneri concrete prin care legăturile dintre absolvenții programelor de schimb să fie consolidate și dezvoltate în continuare, întrucât Ambasada SUA și American Councils for International Education își propun să creeze ”o forță comună, o mașinărie de idei care să genereze soluții pentru probleme pe care comunitățile locale le au și care pot fi rezolvate folosindu-ne de expertiza obținută prin participarea la programele sponsorizate de Departamentul de Stat”.