Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași (UPA), a participat pe 1 februarie 2018 la vernisajul foto-expoziției documentare „Comunismul în România”, organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Fundația Konrad Adenauer.
Rectorul UPA a subliniat că această expoziție „reușește să scoată istoria din clasă”: „Care este importanța unei astfel de expoziții? În primul rând, cunoașterea. Și, văzând-o cu răbdare, pentru un institut care studiază crimele comunismului pot spune că este o expoziție echilibrată. Nu scoate în evidență doar crimele comunismului, ci merge mai departe pe chestiunea de sistem, urmărind modul în care s-a construit un sistem care a avut ca efect crima, conform definiției pe care o găsim în dicționar. Nu doar una morală, ci pur și simplu crimă. De aceea recomand această expoziție. Ea vine, cel puțin la Iași, pe urma unor alte expoziții pe care noi, cei de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, le-am adus în parteneriat cu Fundația Konraud Adenaur, precum cea despre Hannah Arendt sau despre Radio Europa Liberă. Sper ca această expoziție să fie primul pas spre ceea ce se dorește a fi muzeul comunismului din România. Este un drum greu pentru că, din păcate, comunismul în România nu și-a dat ultima suflare, din cauză că mai departe au rămas reprezentanții acelui regim la guvernare.
La vernisaj au fost prezenți dr. Radu Preda, Preşedinte executiv al IICCMER; dr. Irina Hasnaş, expert IICCMER şi curator al expoziţiei și dr. Lăcrămioara Stratulat, manager al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iași. Expoziția poate fi vizitată în regim gratuit în perioada 1 februarie-31 iulie 2018, în holul de la parterul Palatului Culturii, în partea stângă a intrării principale.
Expoziția „Comunismul în România” propune vizitatorilor o privire asupra fenomenului represiunii şi rezistenței anti-comuniste precum şi alte secţiuni legate de perioada totalitară, acoperind teme precum: ideologia comunistă, cucerirea puterii în România, Securitatea ca instrument al Partidului Comunist, țărănimea și colectivizarea, politicile demografice, politica externă, viața cotidiană, evenimentele din decembrie 1989 ș. a.