În perioada martie-aprilie 2023, Penitenciarul Iași în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr. 41 Iaşi, organizează, în foaierul Universității „Petre Andrei” din Iași expoziția: CREATIVITATE ÎN MEDIUL ÎNCHIS. Expoziția, cu tradiție în acest sens, își propune să aducă în prim plan creativitatea persoanelor private de libertate, ca mijloc de facilitare a reintegrării sociale.

Timpul petrecut în detenție de către persoanele private de libertate poate oferi acestora activități în care pot fi puse în valoare talentul, înclinațiile artistice și totodată să identifice resurse personale care să fie folosite într-un mod constructiv.

Astfel, în Penitenciarul Iași, se organizează cu regularitate activități artistice ce oferă cadrul favorabil folosirii talentului și descoperirii acestor înclinaţii și resurse existente, și totodată creează modalități agreabile şi eficiente de utilizare a timpului carceral.

Creativitatea în mediul închis oferă persoanei private de libertate posibilitatea să se descopere şi să descopere lumea înconjurătoare, trăind sentimente pozitive, fapt ce contribuie la îmbunătăţirea imaginii de sine, și totodată îi asigură noi perspective de reintegrare socială.